Dijital oyunlarda kullanılan sembollerin 12-17 yaş grubundaki bireylerin dini değerlerine yansımaları
Reflections of symbols used in digital games on religious values of individuals aged 12-17
- Tez No: 798868
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Histoloji ve Embriyoloji, Sosyoloji, Philosophy, Histology and Embryology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Sembol, Dini Değer, Dijital Oyun, Youth, Symbol, Religious Value, Digital Game
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmanın temel amacı, dijitalleşen çağda dijital oyunlarda kullanılan sembollerin, gençlerin dini değerlerine yansımalarını araştırmaktır. Yaş aralığı olarak dijital oyunların en çok oynandığı dönem, 12-17 yaş grubu incelenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve fenomenolojik-yorumlayıcı deseninden faydalanılmıştır. Katılımcılara kartopu tekniğiyle ulaşılmış olup veriler gözlem ve görüşme teknikleriyle elde edilmiştir. Bulguları sağlayabilmek için 9 kişiyle görüşülmüş, yeterli veri doygunluğuna ulaşıldığında sonlandırılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde ise, betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, dijital oyun bağımlılığı gözlenen bireylerde ya aile içi ya da çevresinde problem yaşanmış olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca genel olarak oyunları oynarken kazanmak amaçlı bakıldığından oyun sırasında dini sembollere dikkat edilememiştir. Dini değer hakkında yorumlar ise, oyun dışı araştırmaları sonucunda öğrenildiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to investigate the reflections of the symbols used in digital games on the religious values of young people in the digitalizing age. In terms of age range, the 12-17 age group, the period in which digital games are played the most, was examined. In this research, qualitative research method was used and phenomenological-interpretive design was used. Participants were reached with the snowball technique and the data were obtained by observation and interview techniques. In order to provide the findings, 9 people were interviewed, and it was terminated when sufficient data saturation was reached. In the analysis of the data, descriptive and content analysis were used. As a result, it has been observed that individuals with digital game addiction have experienced problems either within the family or in their environment. In addition, since the games were generally viewed with the aim of winning, religious symbols could not be paid attention to during the game. It was understood that the comments about religious value were learned as a result of non- game research.