Cezayirli ve Türk gazetecilerin sosyal medyayı haber kaynağı olarak kullanım oranları (Karşılaştırmalı çalışma)
The uses of social media as a news source of Algerian and Turkish journalist (Comparative study)
- Tez No: 798878
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: sosyal medya siteleri, haber kaynakları, gazeteci, haberin güvenilirliği, gazetecilik pratiği, social media, news sources, journalist, news credibility, journalistic practice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çalışmamız, Cezayirli ve Türk gazetecilerin sosyal medya sitelerini haber kaynağı olarak ne ölçüde kullandıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yeni iletişim teknolojisi, geleneksel gazetecilik anlayışını değiştirecek ölçüde medya kuruluşları düzeyinde iletişimden sorumlu olanların performans kabiliyetlerinin yükseltilmesine katkı sağlamış, hız ve güncellik ile karakterize edilen başka haber kaynakları da yaratmıştır. Sosyal medya, gazetecilerin bilgi edinmeden kitlelere ulaşma biçimine kadar haber sektöründeki deneyimlerini ve fikirlerini hızla yenilemelerine yardımcı olmuş ve bu durum gazetecilik mesleğini kökten değiştirmiştir. Bu nedenle Cezayirli ve Türk gazetecilerin sosyal paylaşım sitelerini haber kaynağı olarak ne ölçüde kullandıkları sorusu etrafında dönen araştırmamızın sorunsalı üzerinden ilerledik. Çalışmamız, Cezayirli ve Türk gazeteciler örneklemi üzerinde analitik bir araştırması olup, aynı zamanda gazetecilerin sosyal medya sitelerini çeşitli düzeylerde profesyonel kullanımlarını ortaya koyarak kendi mesleki alanlarına entegrasyonlarının dışavurumlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. ve ardından bu sitelerin haber ve bilgi toplama ve kaynaklarına erişim düzeyinde gazetecilik pratiğine kattığı gelişmelerin araştırılması. Çalışmamızda betimsel ve analitik tarama yaklaşımı esas alınmış ve örneklemi 48 kişi olarak tahmin edilen araştırma topluluğundan veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır ve anket Fransızca, Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde yöneltilmiştir. Çalışmamızın en önemli bulguları arasında, Cezayirli gazetecilerin çoğunun bir haber kaynağı ve gazetecilik pratiğine yardımcı olarak sosyal ağ sitelerine yoğun bir şekilde güvenmeleri ve bu sitelerde yayınlanan haberlerin ve bilgilerin güvenilirliği konusunda çekinceleri vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the extent to which Algerian and Turkish journalists rely on social media sites as a source of news. Where modern communication technology has contributed to raising the performance capabilities of those in charge of communication at the level of media institutions to the extent that it has changed the concept of the traditional journalist. Journalists are encouraged to renew their experiences and ideas rapidly by relying on them in the news industry, from obtaining information to the method of transmitting it to the masses, which led to a stark change in the profession of journalism. Hence, we set out in the problematic of our research, which centered around a major question, which is the extent to which Algerian and Turkish journalists rely on social networking sites as a source of news? Our study is an analytical field study on a sample of Algerian and Turkish journalists. It also aims to identify the manifestations of journalists' integration of social networking sites in their professional field by revealing their professional uses of these sites, which included several levels (viewing, follow-up, participation and publication) and then researching The developments added by these websites to journalistic practice at the level of news and information gathering and access to its sources. In our study, we relied on the descriptive and analytical survey approach and the questionnaire as a tool for collecting data from the research community, whose sample members were estimated at 48 individuals. The questionnaire was directed to them in French, Turkish, Arabic and English. Among the most important findings of our study is that most Algerian journalists rely extensively on social networking sites as a source of news and an aid in journalistic practice, with reservations about the credibility of the news and information published on these sites.