Basketbol antrenörlerinin atılganlık düzeylerinin incelenmesi
Determination of the assertiveness level of basketball coaches
  1. Tez No: 798962
  2. Yazar: MUSTAFA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Atılganlık, Antrenör, Basketball, Assertiveness, Tranier
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma çalışmanın amacı Türkiye Basketbol Liglerinde ve altyapılarında antrenör olarak görev yapan antrenörlerin atılganlık düzeylerinin demografik yapılarına göre incelenmesidir. Bu amaçla; Türkiye Basketbol Liglerinde ve altyapılarında antrenör olarak görev yapan 5 kadın ve 92 erkek olmak üzere toplam 97 kişi oluşturmuştur. Bu araştırmanın verileri; araştırmacı tarafından geliştirilen ve 17 sorudan oluşan demografik yapı anketi ve Rathus tarafından (Rathus, 1973) kişiler arası ilişkilerde atılganlığın ölçülmesi amacıyla geliştirilen ve Türkçe uyarlaması (Voltan, 1980) tarafından geliştirilen Atılganlık Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programında frekans dağılımı, bağımsız T Testi, Masn Whitney U ve Kruskall Wallis varyans analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; Türkiye Basketbol Liglerinde ve altyapılarında antrenör olarak görev yapan antrenörlerin atılganlık düzeylerinin iyi ve gelişmiş olduğu; bununla birlikte cinsiyet, görev özellikleri, basari, basari düzeyi ve çalıştığı bölge parametrelerine göre 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the assertiveness levels of the trainers who work as trainers in the Turkish Basketball Leagues and their infrastructures according to their demographic structures. For this purpose; A total of 97 people, 5 women and 92 men, worked as coaches in the Turkish Basketball Leagues and their infrastructure. The data of this research; Demographic structure questionnaire consisting of 17 questions developed by the researcher and Assertiveness Inventory developed by Rathus (Rathus, 1973) to measure assertiveness in interpersonal relations and its Turkish version (Voltan, 1980) were used. The obtained data were analyzed with the SPSS 22 package program using frequency distribution, independent T Test, Masn Whitney U and Kruskall Wallis analysis of variance methods. As a result of the analyzes made; The assertiveness levels of the coaches who work as coaches in the Turkish Basketball Leagues and their infrastructures are good and developed; however, a significant difference of 0.05 was found according to the parameters of gender, task characteristics, achievement, level of achievement and the region where they worked.