Tasarım alanındaki interaktif portfolyoların incelenmesi
Analysis of interactive portfolios in the field of design
- Tez No: 799044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLLÜ YAKAR TAPU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Portfolyo, İnteraktif Portfolyo, Dijital Portfolyo, Portfolio, Interactive Portfolio, Digital Portfolio
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Portfolyolar, sistemli ve amaçlı sunum tekniğinden oluşmaktadır. Farklı şekillerde basılı ve dijital olarak hazırlanabilen portfolyo tasarımları, yaygın kullanılan internet sayesinde web siteleri, sosyal platformlar gibi dijital ortamlarda sergilenmektedir. Araştırmanın kavramsal çerçeve bölümünde portfolyo türlerine, sunum tekniklerine, tasarım öğeleri ve kullanılan araçlara yer verilmiştir. Araştırmada incelenen beş yerli tasarımcı; GMK'dan ödül almış tasarımcılar arasından rastgele seçilirken, beş yabancı tasarımcı ise; Behance platformunda Mart ayı 2023 yılına ait en çok takdir görme oranlarına sahip ve kişisel web sitesi olanlar arasından seçilmiştir. Portfolyo niteliğindeki web siteleri, tasarımcıların; kreatif alanı, portfolyo türü, web ara yüz rengi, tipografi kullanımı ve interaktif yönü ile incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucu; günümüz teknoloji çağında, tasarımcıların kişisel web sitelerinin portfolyoları haline geldiği gözlemlenmiştir. İnteraktif portfolyolar, statik konumda olan portfolyolara göre daha dikkat çekici, etkileşimi ve iletişimi kolay, güncel, hedef kitlesi yüksek oranlara sahip bir sunum tekniği olarak görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Portfolios consist of a systematic and purposeful presentation technique. Portfolio designs, which can be prepared in print and digitally in different ways, are exhibited in digital environments such as websites and social platforms, thanks to the widely used internet. Portfolio types, presentation techniques, design elements and tools used are included in the conceptual framework section of the research. The five domestic designers examined in the research; Five foreign designers were chosen randomly from GMK awarded designers; On the Behance platform, it was chosen among those with the most appreciated and personal website in March 2023. Portfolio websites, designers; creative area, portfolio type, web interface color, use of typography and interactive aspect. As a result of the research; In today's technology era, it has been observed that designers have become portfolios of personal websites. Interactive portfolios can be seen as a more attractive, easy to interact and communicate, up-to-date presentation technique with a high target audience compared to static portfolios.