Böbrek nakli hastalarında temporomandibular rahatsızlıkların sıklığı
Frequency of temporomandibular disorders in renal transplant patients
- Tez No: 799058
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, Temporomandibular Eklem, Temporomandibular Rahatsızlıklar için Teşhis Kriterleri (DC-TMD), Kidney transplantation, Temporomandibular Joint, Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC-TMD)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Temporomandibular Rahatsızlıklar (TMR) yetişkinlerin yaklaşık %3-15'ini etkiler ve tedavi gerektiren vakaların oranı yaklaşık %15'tir.Kronik böbrek hastaları (KBH) ve diyaliz hastalarında TMR sıklığının arttığı bilinmektedir. Böbrek nakli sonrası hastalarda birçok olumlu sonuç gözlenirken, Temporomandibular eklem (TME) rahatsızlıklarının durumu hakkında bilgi sahibi değiliz. Bizde çalışmamızda literatürde ilk defa böbrek nakilli hastalarda TMR sıklığını, etkileyen faktörleri; benzer özellikteki sağlıklı kişilerle ve hemodiyaliz hastaları ile Temporomandibular Rahatsızlıklar için Araştırma Teşhis Kriterleri (TMR/ ATK) (DC-TMD)'ne göre karşılaştırmayı amaçladık. Yöntemler: Bu kesitsel, vaka-kontrol çalışmasına 131 böbrek nakli hastası (TX-Böbrek nakli grubu), 30 hemodiyaliz tedavisi alan KBH hastası (Hemodiyaliz grubu) ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı birey (K-Kontrol grubu) dahil edildi. TMR; Temporomandibular Rahatsızlıklar için Teşhis Kriterlerine (DC-TMD) göre değerlendirildi. Bulgular: Bizim alışmamızda böbrek nakilli hasta grubunda ise TME Semptom varlığı %100 oranındaydı, Exen-1'e Göre TME Ağrı %100 oranındaydı Exen-1'e Göre Fizik Muayene Bulgusu %78,6 oranındaydı. Çalışmamızda Hemodiyaliz tedavisi alan KBH' ı olan hastaların %16,7' sinde semptom vardı, %6,7' sinde ağrı vardı, 3,3' sinde fizik muayene bulgusu vardı, Sağlıklı birey grubunda ise %16,7' sinde semptom vardı, %3,3' ünde ağrı saptandı. Sonuç: Çalışmamız böbrek nakilli hastalarda; TMR'yi HD tedavisi alan KBH hastaları ve sağlıklı birey arasında karşılaştıran ilk çalışmadır ve TMR sıklığının HD hastaları ve sağlıklı kişilere göre anlamlı olarak arttığı bulunmuştur. Böbrek nakilli hastalarda; yaşam kalitesini etkileyebilecek TMR olasılığının farkında olunmalıdır ve bu nedenle bu hastalar, düzenli aralıklarla kapsamlı kulak burun boğaz ve diş muayenesinden geçmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Temporomandibular Disorders (TMR) affect approximately 3-15% of adults and the proportion of cases requiring treatment is approximately 15%. It is known that the frequency of TMR increases in chronic kidney patients (CKD) and dialysis patients. While many positive results are observed in patients after kidney transplantation, we do not have information about the status of temporomandibular joint (TMJ) disorders. In our study, for the first time in the literature, the frequency of TMR in kidney transplant patients and the affecting factors; We aimed to compare patients with similar characteristics and hemodialysis patients according to the Research Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (TMR/ATK) (DC-TMD). Methods: This cross-sectional, case-control study included 131 kidney transplant patients (TX-Kidney transplant group), 30 CKD patients receiving hemodialysis treatment (Hemodialysis group), and 30 healthy individuals (C Control group) as a control group. TMR; It was evaluated according to the Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC-TMD). Results: In our habituation, the presence of TMJ symptoms was 100% in the kidney transplant patient group, TMJ Pain was 100% according to Exen-1, and Physical Examination Findings were 78.6% according to Exen-1. In our study, 16.7% of patients with CKD who received hemodialysis treatment had symptoms, 6.7% had pain, 3.3 had physical examination findings, and 16.7% had symptoms in the healthy group. Pain was detected in 3.3% of them. Conclusion: Our study included kidney transplant patients; It is the first study to compare TMR between CKD patients receiving HD treatment and healthy individuals, and it was found that the frequency of TMR increased significantly compared to HD patients and healthy subjects. In kidney transplant patients; One should be aware of the possibility of TMR that can affect their quality of life and therefore these patients should undergo extensive otolaryngological and dental examinations at regular intervals.