Adenomyozisli olgularda ofis histeroskopi bulguları
Office hysteroscopy findings in patients with adenomyosis
  1. Tez No: 799057
  2. Yazar: BERİVAN GÜZELBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YALÇIN BAHAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: adenomyozis, ofis histeroskopi, dismenore, disparoni, ultrasonografi, adenomyosis, office hysteroscopy, dysmenorrhea, dyspareunia, ultrasonography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Adenomyozis, myometriyum içinde ektopik endometriyal bezlerin ve stromanın varlığı ile karakterize, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir jinekolojik hastalıktır. Dismenore, anormal uterin kanama, derin disparoni ve kronik pelvik ağrı ve kronik pelvik ağrı bu patolojik durumun yaygın semptomlarıdır. İnfertiliteye neden olabilir. Çalışmamızda amacımız adenomyozisin neden olduğu endometriyal bulguları tespit etmekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza klinik ve muayene ile adenomyozis tanısı alan 40 hasta dahil edildi. Hastaların kliniğinde dismenore, disparoni, anomal uterin kanama semptomlarından en az birini tariflemesi ve 'Adenomyozisin Morfolojik Olarak Uterusun Sonografik Değerlendirilmesi'de Revize Edilmiş Tanımlamalarının Özellikleri' hakkında oluşturulan konsensusta geçen sonografik bulgulardan en az bir direkt bulgu ve toplam en az dört direkt ve indirekt bulgunun olması durumunda hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar ofis histeroskopi ile değerlendirildi ve adenomyozisin endometriyal bulguları tespit edildi, histeroskopi esnasında video kayıt alındı. Bulgular: Adenomyozisin neden olduğu endometriyal bulgular: düzensiz endometriyum, küçük açıklıklara sahip düzensiz endometriyum (trabekülasyonlar), hipervaskülarizasyon, belirgin hipervaskülarizasyon, endometriyal çilek deseni görünümü, lezyonların fibröz kistik görünümü, koyu mavi veya çikolata kahvesi bir görünüm alan hemorajik kistik lezyonlar, fokal hiperemi, yaygın hiperemi, hemorajik noktalar, beyaz noktalar, kahverengi lekeler, geniş tubal orifislerdi. Sonuç: Diagnostik histeroskopi adenomyozis için patognomonik bulgular sağlamasa da, elde edilen bulgular adenomyozisten şüphelendirir. Adenomyozis ve endometriyum arasında bir bağlantı olduğu düşünüldüğünde histeroskopi uterin kavitenin eksplorasyonu ile sınırlandırılmamalı, ultrasonografi ile birleştirilmelidir. Histeroskopi uterin kavitenin doğrudan görüntülenmesine ek olarak, görsel kontrol altında endometriyal/myometriyal biyopsiler alma imkanı sunar.
Özet (Çeviri)
Aims: Uterine adenomyosis is a common gynaecologic disorder in women of reproductive age, characterized by the presence of ectopic endometrial glands and stroma within the myometrium. Dysmenorrhea, abnormal uterine bleeding, chronic pelvic pain, and deep dyspareunia are common symptoms of adenomyosis. Adenomyosis can cause infertility. Our aim in study was to detect endometrial findings caused by adenomyosis. Materials and Methods: We included 40 patients who were diagnosed with adenomyosis by clinical and physical examination. Patients had at least one of the symptoms of dysmenorrhea, dyspareunia, and abnormal uterine bleeding. We paid attention to the presence of at least one direct finding and a total of at least four direct and indirect findings among the sonographic findings of adenomyosis stated in the 'Consensus on revised definitions of Morphological Uterus Sonographic Assessment (MUSA) features of adenomyosis'. We evaluated the patients with office hysteroscopy and detected the endometrial findings of adenomyosis, we recorded video during the hysteroscopy. Results: Endometrial findings caused by adenomyosis: irregular endometrium, irregular endometrium with small openings (trabeculations), hypervascularization, marked hypervascularization, endometrial strawberry pattern appearance, fibrous cystic appearance of lesions, hemorrhagic cystic lesions with a dark blue or chocolate brown appearance, focal hyperemia, diffuse hyperemia, hemorrhagic spots, white spots, brown spots, large tubal orifices. Conclusion: Although diagnostic hysteroscopy does not provide pathognomonic findings for adenomyosis, the obtained findings suggest adenomyosis. Considering that there is a link between adenomyosis of the uterus and the endometrium, hysteroscopy should not be limited to exploration of the uterine cavity, but should be combined with ultrasonography. In addition to hysteroscopy offers the advantage of direct visualization of the uterine cavity while giving the option of collecting endometrial/myometrial biopsy samples under visual control.