Platin dirençli over kanserinde prognoza etki eden faktörler
Factors affecting prognosis in platinium-resistant ovary cancer
  1. Tez No: 799069
  2. Yazar: BEYZA BERNA LAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Platin dirençli over kanseri, NLO, sağkalım, Platinum resistant ovarian cancer, NLR, survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada platin dirençli over kanserli hastalarda sağkalımı, prognostik faktörleri belirlemek ve platin dirençli over kanseri için geliştirilebilecek tedavilere ve çalışmalara katkı sunmayı amaçladık. Materyal metod: Erciyes Üniversitesi onkoloji bölümünde 01.01.2005-31.12.2020 tarihleri arasında hayatta olan/ olmayan platin içerikli KT almış ve direnç geliştiren 55 hastanın verileri incelendi. Potansiyel prognostik faktörler arasında olan yaş, metastaz bölge sayısı, hormon reseptör durumu, histolojik derecesi (grade), hematolojik parametreler (Hemoglobin(Hb), NLO, PLO), biyokimyasal parametreler (LDH, albümin (Alb)) dosya kayıtlarından elde edildi. Bu veriler ile cox regresyon, pearson ki kare, fisher exact test, kaplan meier ve long rank testleri uygulanarak PFS ve mOS üzerine analizler yapıldı. Bulgular: NLO medyan değeri 2,16 olarak hesaplandı. İstatistiksel analiz yapıldığında artmış NLO'nun azalmış mOS ve PFS ile ilişkili olduğunu, hormon reseptörü durumunun mOS'ye etkili ama PFS ye etkisi olmadığını, diğer parametrelerin ise mOS ve PFS ye etkisiz olduğunu bulduk. Sonuç:Çalışmamızda artmış NLO'nun azalmış mOS ve PFS ile ilişkili olduğunu, hormon reseptörünün mOS'ye etkili ama PFS ye etkisi olmadığını, diğer parametrelerin ise mOS ve PFS ye etkisiz olduğu sonucuna vardık. PDOK'de sağkalım ve mortalite üzerine yapılacak daha kapsamlı, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine the survival and prognostic factors in patients with platinum-resistant ovarian cancer and to contribute to the treatments and studies that can be developed for platinum-resistant ovarian cancer. Matherials and methods: The data of 55 patients who received platinum-containing chemotherapy and developed resistance between 01.01.2005 and 31.12.2020 in the oncology department of Erciyes University were analyzed. Among the potential prognostic factors, age, number of metastasis sites, hormone receptor status, histological grade, hematological parameters (Hemoglobin(Hb), NLR, PLR), biochemical parameters (LDH, albumin (Alb)) were obtained from file records. Analysis on PFS and mOS was performed by applying cox regression, pearson chi square, fisher exact test, the kaplan meier and long rank tests with these data. Results: NLR median value was calculated as 2.16. When statistical analysis was performed, we found that increased NLR was associated with decreased mOS and PFS, hormone receptor status had an effect on mOS but no effect on PFS, and other parameters had no effect on mOS and PFS. Conclusion: In our study, we concluded that increased NLR was associated with decreased mOS and PFS, hormone receptor had an effect on mOS but had no effect on PFS, and other parameters were ineffective on mOS and PFS. More comprehensive, prospective studies on survival and mortality in PROC are needed.