Hece Öykü dergisinde öykü eleştirisi (1-50. sayılar)
Story criticism in Syllable Story magazine (Nuts 1-50)
  1. Tez No: 799122
  2. Yazar: MERAL ORDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hece Öykü, Türk Hikâyesi, Hikâye, Hikâye Eleştirisi, Hikâye Yazarı, Hece Öykü, Turkishstory, Story, Story Criticism, Story Writer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Hikâye, toplum hayatının ve beşeri hafızanın izlerini taşıyan bir türdür. Modern Türk edebiyatında 20.yy.'dan itibaren hikâye türü tercih edilen bir edebi tür haline gelmeye başlamış, iyi hikâye yazarları görülmeye başlamıştır. Cumhuriyetten itibaren hikâye türüne rağbet artmıştır. Yazarlar çeşitli dergi ve gazeteler yoluyla eserlerini okurlarıyla buluşturmuştur. Bu dönemde sadece hikâye ve hikâye hakkında yazılar yayımlayan hikâye dergileri de çıkmaya başlamıştır. Günümüzde de yayın hayatına devam eden birçok hikâye dergisi bulunmaktadır. Bu dergilerden biri olan Hece Öykü dergisi 2004 yılının Şubat ayında yayın hayatına başlamıştır. İki aylık bir hikâye dergisi olan Hece Öykü dergisi Nisan 2023'te 116. Sayısını yayımlamıştır. Dergide her sayıda yeni hikâyeler yayımlanır. Bunun yanında hikâye hakkında farklı yazarlara yer verilir. Hece Öykü; kitap tanıtım yazıları, modern Türk edebiyatının ve dünya edebiyatı yazarlarının hikâyeye dair görüşleri, hikâye teorisi üzerine yazılar vb. yazılar yoluyla da hikâye türünün gelişimine katkı sağlamaktadır. Dergide hikâye yazarları ve hikâye eleştirmenleriyle yapılan söyleşilerde yer almaktadır.“Hece Öykü Dergisinde Öykü Eleştirisi (1-50. Sayılar)”başlıklı bu çalışmada, Hece Öykü dergisinin 1-50. sayılarında hikâyeye dair yazıların tespit edilmesi ve sınıflandırılması, ardından değerlendirilmelerinin yapılması amaçlanmıştır. Bir anlamda“dizin”olacak yazılar listesi/tasnifi, hikâye türünde araştırmada bulunacaklara ve Hece Öykü dergisi okurlarının ilgilendikleri yazılara kolaylıkla ulaşmasınakatkı sağlayacaktır. Çalışma bir diğer yönüyleHece Öykü dergisinin modern Türk hikâyesine, hikâye eleştirisi başlığı altında katkılarını da değerlendirmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
The story is a genre that bears traces of social life and human memory.Since the 20th century, thestory has become a preferredliterarygenre in modern Turkishliteratureandgoodstorywritershavestartedto be seen. In this period, writers who produced works specific to the story genre were called story writers. Since the Republic, the demand for the story genre has increased. Writers brought their works to their readers through various magazines and newspapers. In this period, story magazines that published only stories and articles about stories started to appear. Many story magazines continue to be published today. Hece Story magazine, one of these magazines, started its publication life in February 2004.Hece Öykü magazine, a bimonthlystory magazine, publishedits 116th issue in April 2023. New storiesarepublished in eachissuInaddition, different story writers are also featured. Hece Öykü also contributes to the development of the story genre through articles such as book reviews, opinions of modern Turkish literature and world literature writers on the story, articles on story theory, etc. Interviews with story writers and story critics are also included in the magazine. Inthisstudytitled“StoryCriticism in Hece Öykü Magazine (Issues 1-50)”, it is aimed to identify andclassifythearticlesaboutthestory in Issues 1-50 of Her Story magazine and then toevaluatethem.This index will contribute to those who will do research in the story genre and readers of HeceÖykü magazine to easily access the articles they are interested in. In another aspect, the study will also evaluate the contributions of HeceÖykü magazine to the modern Turkish story under the title of story criticism.