Üniversite öğrencilerinin üniversite yaşamlarındaki yaşam olaylarının depresyon ve kaygı ile ilişkisi
The relationship between university life events with depression and anxiety among university students
  1. Tez No: 799153
  2. Yazar: IŞIL KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite yaşam olayları, Depresyon, Kaygı, University life events, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma üniversite öğrencilerinin üniversite yaşantılarında yaşamış oldukları yaşam olaylarının belirlenip, çeşitli değişkenlere bağlı olarak depresyon ve kaygı ile ilişkisinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2017-2018 öğrenim yılında Psikoloji bölümü lisans programlarına devam eden 273 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen katılımcıların genel profilini ve demografik özelliklerini belirlemek amacı ile hazırlanan Sosyo-Demografik Veri Formu kullanılmıştır. Öğrencilerin üniversite yaşamındaki yaşam olaylarının belirlenmesi için Üniversite Öğrencilerine Yönelik Yaşam Olayları Ölçeği (ÜÖYO), öğrencilerin depresyon düzeylerinin belirlenmesi için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), kaygı düzeylerinin belirlenmesi için Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre üniversite yaşam olayları envanterinden yüksek puan alan öğrencilerin depresyon ve anksiyete puanlarının da yüksekseldiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin üniversite yaşam olayları envanteri alt ölçeklerinden başarı ve sosyal yaşam olayları puanlarının Beck anksiyete puanlarındaki değişimin %61,0'ini ve Beck depresyon puanlarındaki değişimin %55,0'ini açıkladığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin ruh sağlığı üzerinde üniversite yaşam olaylarının etkisi ortaya konmuştur. Üniversite öğrencileri ile çalışan uzmanların üniversite yaşam olaylarının etkisini de göz önünde bulundurmaları önerilemktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between university students' life experiences and their relationship with depression and anxiety. The sample of the study consisted of 273 students attending Psychology department undergraduate programs in the academic year of 2017-2018. The socio-demographic data form prepared by the researcher in order to determine the general profile and demographic characteristics of the participants The Beck Depression Inventory (BDI) was used to determine the students' depression levels and Beck Anxiety Inventory (BAI) to determine the anxiety levels of the students. According to the results of the study, it was determined that depression and anxiety scores of the students who scored high in the inventory of university life events were higher. It was found that students' achievement and social life events scores from the university life events inventory subscale accounted for 61.0% of the changes in Beck anxiety scores and 55.0% of the changes in Beck depression scores. The impact of university life events on mental health of students has been demonstrated. It is recommended that experts working with university students should consider the impact of university life events.