Prediyabetik, diyabetik hastalarda hba1c düzeyi ile karotis intima media kalınlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hba1c level and carotid intima media thickness in prediabetic and diabetic patients
  1. Tez No: 881671
  2. Yazar: MURAT AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Prediyabet, ortalama HbA1c, Karotis İntima Media Kalınlığı, Diabetes Mellitus, Prediabetes, average HbA1c, Carotid Intima Media Thickness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yüksek kilolu durum ve obezite kardiyovasküler olaylar açısından bağımsız bir risk faktörüdür. Adolesan çağda obezite gelişimi Prediyabet ve Diabetes Mellitus (DM), Non-alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, dislipidemi, Polikistik Over Sendromu (PCOS), Obstruktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) ve mental hastalık gelişimi ile ilişkilidir. DM ilişkili en sık görülen metabolik yan etkiler hipertansiyon (HT), dislipidemi, inflamasyon, hiperkoagülasyon ve endotelyal hücre disfonksiyonudur. Tip 2 DM kronik hiperglisemi ile seyreden kronik ve progresif bir metabolik hastalıktır. DM'li hastalarda aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklar DM olmayan hastalara göre 2 kat daha fazla görülür. Biz bu çalışmada Diyabetik ve Prediyabetik hastalarda ortalama HbA1c düzeyi ile ultrasonografi ile değerlendirilen bilateral Karotis İntima Media (KİM) kalınlığı ile aterosklerozis ve kardiyovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi; hiperglisemik durumda aterosklerozisin non–invaziv değerlendirilmesinin komplikasyonları ön görmedeki katkısını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda 03.10.22 – 29.12.23 tarihleri arasında 18 – 90 yaş arası Diyabetik ve Prediyabetik hastalara, ek olarak herhangi bir kronik hastalık tanısı bulunmayan Sağlıklı Kontrol Grubu'na, B-modu ultrasonografi ile bilateral KİM kalınlıkları değerlendirilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo, Beden Kitle İndeksi (BKİ), bel çevresi, HT, Koroner Arter Hastalığı (KAH), Kalp Yetmezliği (KY), Kronik Böbrek Hastalığı (KBH), Serebrovasküler Hastalık (SVH) gibi ek kronik hastalıkları ve labaratuvar parametreleri incelendi. Çalışmaya 18–90 yaş arasında bulunan 48 DM tanılı ve 41 Prediyabet tanılı olmak üzere 89 hasta ve 40 Sağlıklı Kontrol Grubu dahil edildi. Hasta grubundaki katılımcıların yaş ortalaması 59,43±16,3 idi. Hasta grubundaki tüm katılımcıların 36'sı (%40,4) kadın, 53'ü (%59,6) erkekti. BKİ'leri 27,77±5,3 kg/m2, bel çevreleri 98,21±7,3 idi. 38 (%42,7) hastanın sigara kullanım öyküsü yokken 51 (%57,3) hastanın sigara kullanım öyküsü mevcuttu, ortalama sigara maruziyeti ise 19,53±20,9 paket/yıl idi. HT tanısı 52 (%58,4) hastada varken 37 (%41,6) HT tanısı yoktu. Elli bir (%57,3) hastanın KAH tanısı varken, 38 (%42,7) hastanın KAH tanısı yoktu. KBH tanısı 21 (%23,6) hastada varken 68 (%76,4) hastada yoktu. SVH tanısı 7 (%7,9) varken 82 (%92,1) hastada yoktu. KY tanısı 48 (%53,9) hastada varken 41 (%46,1) hastada yoktu. DM hasta grubunda ortalama Sağ KİM ve Sol KİM kalınlıkları , Açlık Plazma Glukozu (APG) ve HbA1c değerleri, proteinüri ve albüminüri düzeyleri ve trigliserit değeri Prediyabetik hasta grubuna göre; ek olarak, DM ve Prediyabet tanılı hasta grubunda Sağ KİM ve Sol KİM kalınlıkları Sağlıklı Kontrol Grubu'na göre istatiksel açıdan daha anlamlı olacak şekilde yüksek bulunmuştur. Prediyabetik hastalarda ortalama HbA1c düzeyi ile Sağ ve Sol KİM kalınlıkları arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Metabolik sendrom ve obezitenin modern dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmesi nedeniyle hipeglisemik durumun Tip 2 DM'ye progresyon göstermeden yaşam tarzı değişikliği ve önerilen takip ve tedavi modaliteleri ile komplikasyonlar ve mortalitede önemli ölçüde azalma sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Overweight status and obesity are independent risk factors for cardiovascular events. The development of obesity in adolescence is associated with the development of Prediabetes and Diabetes Mellitus (DM), Non-alcoholic Fatty Liver Disease, dyslipidemia, Polycystic Ovary Syndrome, Obstructive Sleep Apnea Syndrome and mental illness. The most common metabolic side effects associated with DM are hypertension, dyslipidemia, inflammation, hypercoagulation and endothelial cell dysfunction. Type 2 DM is a chronic and progressive metabolic disease characterized by chronic hyperglycemia. Atherosclerotic cardiovascular diseases are twice as common in patients with DM as in patients without DM. In this study, we aimed to evaluate the relationship between the average HbA1c level and bilateral carotid intima media thickness evaluated by ultrasonography and atherosclerosis and cardiovascular complications in Diabetic and Prediabetic patients; We aimed to evaluate the contribution of non-invasive evaluation of atherosclerosis in hyperglycemic condition in predicting complications. In our study, between 03.10.22 and 29.12.23, bilateral carotid intima media thicknesses were evaluated with B-mode ultrasonography in Diabetic and Prediabetic patients between the ages of 18 and 90, as well as in the Healthy Control Group without any additional chronic disease diagnosis. Additional chronic diseases and laboratory parameters of the patients, such as age, gender, height, weight, body mass index, waist circumference, hypertension, Coronary Artery Disease, Heart Failure, Chronic Kidney Disease, Cerebrovascular Disease, were examined. 89 patients, 48 diagnosed with DM and 41 diagnosed with Prediabetes, aged between 18 and 90 years, and 40 Healthy Control Groups were included in the study. The average age of the participants in the patient group was 59.43±16.3. Of all the participants in the patient group, 36 (40.4%) were women and 53 (59.6%) were men. Their body mass index was 27,77±5,3 kg/m2 and their waist circumference was 98,21±7,3. While 38 (42,7%) patients had no smoking history, 51 (57,3%) patients had a smoking history, and the average cigarette exposure was 19,53±20,9 pack/year. There was a diagnosis of HT in 52 (58,4%) patients, but there was no diagnosis of hypertension in 37 (41,6%). While 51 (57,3%) patients had a diagnosis of Coronary Artery Disease, 38 (42,7%) patients did not have a Coronary Artery Disease diagnosis. The diagnosis of Chronic Kidney Disease was present in 21 (23,6%) patients but not in 68 (76,4%) patients. The diagnosis of Cerebrovascular Disease was present in 7 (7,9%) patients but not in 82 (92,1%) patients. Heart Failure was diagnosed in 48 (53,9%) patients, but not in 41 (46,1%) patients. In the DM patient group, the average right and left carotid intima media thicknesses, fasting plasma glucose and HbA1c values, proteinuria and albuminuria levels and triglyceride values are compared to the Prediabetic patient group; In addition, in the patient group diagnosed with DM and Prediabetes, the thickness of the right carotid intima media thickness and left carotid intima media thickness were found to be statistically more significantly higher than in the Healthy Control Group. A significant correlation was found between the average HbA1c level and right and left carotid intima media thicknesses in Prediabetic patients. Since metabolic syndrome and obesity have become one of the most important health problems of the modern world, we think that hyperglycemic status will significantly reduce complications and mortality with lifestyle changes and recommended follow-up and treatment modalities without progression to Type 2 DM.