Öğretmenlerin öğretmeye yönelik hedef yönelimi ve öğretmen motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigate the relationship between teachers' goal orientations towards teaching and teacher motivation
- Tez No: 799179
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR MURAT ÇOLAKOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Hedef Yönelimi, Motivasyon, Öğretmen, Goal Orientation, Motivation, Teacher
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin öğretmeye yönelik hedef yönelimi ve öğretmen motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın çalışma grubunu, 2020-2021 öğretim yılı ikinci yarıyılında (bahar dönemi) Zonguldak ili Ereğli ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında çalışan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışma verileri“Öğretmeye Yönelik Hedef Yönelimi Ölçeği”ve“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Verilerin analizinde dağılımların normal olup olmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle belirlenen alt problemler doğrultusunda verilerin analizinde parametrik olmayan istatistiklerden Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin öğretmeye yönelik hedef yönelimi ve öğretmen motivasyonu puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek için Spearman Korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin öğrenmeye yönelik hedef yönelimleri ve öğretmen motivasyonlarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin öğretmeye yönelik hedef yönelimi ve öğretmen motivasyonlarının cinsiyete göre anlamlı fark göstermediği, öğretim kademesine göre anlamlı fark gösterdiği, öğrenim durumuna göre anlamlı fark gösterdiği, öğretmenlik hizmet süresine göre anlamlı fark göstermediği, okulun bulunduğu konuma göre anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre öğretmenlerin öğretmeye yönelik hedef yönelimleri ve motivasyonları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between teachers' goal orientation towards teaching and teacher motivation. Within this aim, the correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The participants of the study consisted of pre-school, primary, secondary and high school teachers working in public schools affiliated to the Ministry of National Education in the second semester (spring semester) of the 2020-2021 academic year in Ereğli district of Zonguldak province. Data were obtained using the“Goal Orientation Scale for Teaching”and the“Teacher Motivation Scale”. Validity and reliability studies of the scales were conducted. It was determined that the distribution of the data was not normal. Therefore, Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests, which are nonparametric statistics, were used to analyze the data in line with the determined sub-problems. In addition, Spearman Correlation analysis was applied to determine whether there was a significant relationship between the mean scores of teachers' goal orientation towards teaching and teacher motivation. According to the findings of the study, it was determined that teachers' goal orientation towards teaching and teacher motivation were at a high level. Moreover, the results revealed that teachers' goal orientation towards teaching and teacher motivation showed a significant difference according to teaching level and education level. On the other hand, the results indicated that teachers' goal orientation towards teaching and teacher motivation did not show a significant difference according to gender, length of service as a teacher, and the location of the school. Finally, the results of the correlation analysis suggested that significant relationships were found between teachers' goal orientations and motivations towards teaching.