Yeni benzimidazol-Pt ve Ru kompleksleri: Anti-tümör aktiviteleri
New benimidazole-platinium and ruthenium complexes and their anti- tumor activities
- Tez No: 799324
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İRİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazol-Pt, sitotoksisite, Benzimizadol, Pt(II) complex, cytotoxicity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Benzimidazollerin genel özellikleri, sentez yöntemleri ve komplekslerin uygulama alanlarına ilişkin bilgiler ile beyin tümörleri üzerine bilgiler ve bunlar üzerine benzimidazollerin etkisi üzerine yapılmış çalışmaların derlemesi yer almaktadır. İkinci bölüm ise gereç ve yöntemi içermektedir. Çalışmada iki tanesi yeni 2 adet N-fenil-orto-fenilendiamin türeyen Benzimidazol ( L1, L2 ) sentezlenmiştir. Benzimiazol Pt(II) kompleksleri ( I ve II ) kompleksleri sentezlenerek yapıları elementel analiz, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ile saptanmıştır. Yine bu ligandlar ile Ru (II) komplekslerinin sentezi üzerinde çalışılmıştır. Kompleksi II nin yapısı X-ışınları Kırınım Yöntemi ile aydınlatılmıştır. Platin komplekslerinin genel yapısı aşağıda gösterilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin SHSY-5Y ve U87 kanser hücreleri ile sağlıklı Vero hücreleri üzerindeki in vitro etkileşimleri saptanmıştır. Üçüncü bölüm ise Bulgular ve Tartışma kısmı olup, öncelikle Benzimizadol ve bunların Pt ve Ru komplekslerin yapılarının çeşitli spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ve biyolojik çalışmalarının değerlendirilmesi ile ilgilidir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of three parts. The first space is about the general properties of benzimidazoles, the synthesis method and the application area of the complexes, and the information about the brain parts and the information about them to be based on benzimidazoles, and the second part is about the materials and methods. Two new N-phenyl-ortho-phenylenediamine derived Benzimidazoles (L1 ,L2) were synthesized from the study. Elemental analysis by synthesizing benzimazole Pt(II) complexes (I and II) complexes with FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR. Again with these ligands, it is above the synthesis of Ru(II) complexes. . The structure of complex II has been elucidated by the X-ray Diffraction Method. General structure of platinum complexes. In vitro interactions of the synthesized compounds on SHSY-5Y and U87 cancer cells and healthy Vero cells were determined.The third part is the Findings and Discussion part, and it is primarily concerned with elucidating the structures of Benzimizadol and their Pt and Ru complexes by various spectroscopic methods and evaluating their biological studies.