Kendine zarar verme davranışı olan kız ergenlerde üstbiliş, duygu düzenleme güçlükleri ve başa çıkma becerileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between metacognition, emotion regulation difficulties, and coping skills in adolescent girls with non-suicidal self injury
- Tez No: 799370
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kendine Zarar Verme Davranışı, Üst Biliş, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Başa Çıkma, Non-Suicidal Self Injury, Metacognition, Emotion Regulation Difficulties, Coping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu çalışmada kendine zarar verme davranışı (KZVD) olan ergen olgular ile KZVD olmayan sağlıklı ergenler ile karşılaştırılarak; KZVD'nin klinik ve sosyodemografik özellikler, üst biliş, duygu düzenleme ve başa çıkma yöntemleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemi 13-17 yaş arası ergenler oluşturmaktadır. Çalışmaya DSM-5 tanı kriterlerine göre KZVD tanısı konulan 34 ergen kız olgu ve 31 gönüllü sağlıklı kız ergen dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara ÇDŞG-ŞY-T uygulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm ergenler Üst biliş Ölçeği Çocuk ve Ergen Formunu (ÜBÖ-ÇE), Ergenler için başa çıkma ölçeği (EBÇÖ) ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ); KZVD olan ergenler ayrıca Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanterini doldurmuştur. Araştırmaya katılan ergenlerin ebeveynleri sosyodemografik veri formunu doldurmuştur. Bulgular: Araştırmamızda KZVD olan ve olmayan gruplar arasında üst biliş, duygu düzenleme ve başa çıkma yöntemleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Duygu düzenleme güçlüğü ile KZVD arasında pozitif yönde ilişki olduğu görülmüş olup DDGÖ tüm alt ölçek puanları ve toplam puanı KZVD sergileyen olgu grubunda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Araştırmamızda yer alan olgularımızda ÜBÖ puanları ile DDGÖ puanları arasında ilişki incelendiğinde ÜBÖ olumsuz üst endişeler ile DDGÖ dürtüsellik, DDGÖ strateji, DDGÖ toplam puanları arasında pozitif yönde, ÜBÖ BİCS puanı ile DDGÖ kabul etmeme, DDGÖ strateji, DDGÖ toplam puanları arasında pozitif yönde, ÜBÖ bilişsel izleme puanı ile DDGÖ farkındalık puanı arasında negatif yönde, ÜBÖ toplam puanı ile DDGÖ kabul etmeme ve DDGÖ toplam puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki saptanmıştır. Bulgularımızın lojistik regresyon analizi sonucunda olumsuz başa çıkmanın ve duygu düzenleme güçlüğünün KZVD'yi yordadığı görülmüştür. Diğer yandan duygu düzenleme ve üst biliş birlikte KZVD üzerine yordayıcı etkisini incelediğimizde üst bilişin yordayıcı etkisinin ortadan kalktığı ancak duygu düzenlemenin yordayıcı etkisinin devam ettiği gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız ergen olgularda KZVD üst biliş ve duygu düzenlemenin birlikte ele alındığı ilk çalışma olması nedeniyle yazına katkı sunacağını düşünmekteyiz. Olgu grubundaki ergenlerin daha fazla olumsuz üst bilişsel aktiviteye sahip olduğu, duygu düzenleme konusunda daha fazla güçlük yaşadıkları, aktif başa çıkma yöntemlerini daha az, kaçınan ve olumsuz başa çıkma yöntemlerini ise daha fazla kullandığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmamızda duygu düzenleme güçlüğü yaşamanın ve başa çıkma yöntemlerindeki farklılığın KZVD riskini arttırdığı saptanmıştır. Mevcut çalışmamızın kız ve erkek her iki cinsiyetin dahil edildiği toplum temelli örneklem ile yürütülmesinin çalışma bulgularının genellenebilirliğini arttıracaktır. Kendine zarar verme davranışı olan ergenlerin aktif başa çıkma yöntemlerinin ve duygu düzenleme stratejilerinin geliştirilmesi yanında üst bilişlerin dahil edildiği müdahale programlarının geliştirilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare adolescent cases with non-suicidal self injury (NSSI) and healthy adolescents without NSSI; and to investigate the relationship between clinical and sociodemographic characteristics, metacognition, emotion regulation, and coping strategies with NSSI. Method: The sample of the study consists of adolescents aged 13-17. 34 adolescent girls diagnosed with NSSI according to DSM-5 diagnostic criteria and 31 voluntary healthy adolescent girls were included in the study. The CDI-SY-T was applied to all participants. All adolescents participating in the study completed the Metacognition Scale Child and Adolescent Form (MSCA), Coping Scale for Adolescents (CSA), and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS); adolescents with NSSI also completed the Non-suicidal self injury Evaluation Inventory. The parents of the participating adolescents filled out a sociodemographic data form. Findings: In our study, a significant difference was found between the groups with and without non-suicidal self injury (NSSI) in terms of metacognition, emotion regulation, and coping strategies. A positive relationship was observed between emotion regulation difficulties and NSSI, with the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) total and all subscale scores being significantly higher in the case group exhibiting NSSI. When the relationship between Metacognition Scale (MSCA) scores and DERS scores was examined in our cases, statistically significant relationships were found in the following ways: a positive relationship between MSCA negative metaworries and DERS impulsivity, DERS strategy, and DERS total scores; a positive relationship between MSCA BICS score and DERS nonacceptance, DERS strategy, and DERS total scores; a negative relationship between MSCA cognitive monitoring score and DERS awareness score; and a positive relationship between MSCA total score and DERS nonacceptance and DERS total scores. According to the logistic regression analysis of our findings, negative coping and emotion regulation difficulties were found to predict NSSI. On the other hand, when we examined the combined predictive effect of emotion regulation and metacognition on NSSI, the predictive effect of metacognition disappeared, while the predictive effect of emotion regulation continued to be observed. Conclusion: We believe that our study will contribute to the literature as it is the first study to consider metacognition and emotion regulation together in adolescent cases with non-suicidal self injury (NSSI). It was concluded that adolescents in the case group had more negative metacognitive activities, experienced more difficulties in emotion regulation, used active coping methods less, and used avoidant and negative coping methods more. In our study, it was found that experiencing emotion regulation difficulties and differences in coping methods increased the risk of NSSI. Conducting our current study with a community-based sample including both female and male genders will increase the generalizability of the study findings. We believe it is important to develop intervention programs that include metacognition alongside the development of active coping methods and emotion regulation strategies for adolescents with self-harming behaviors.