Foam roller ve kinezyoteyp uygulamalarının performans parametreleri, ağrı ve yorgunluk üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of foam roller and kinesiotape applications on performance parameters, pain and fatigue
- Tez No: 799385
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Foam Roller, kinezyoteyp, performans, Foam Roller, kinesiotape, performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada üniversite futbol takımında oynayan futbolcularda foam roller ve kinezyoteyp uygulamalarının performans parametreleri, ağrı ve yorgunluk üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmamıza yaş ortalaması 21.11± 3.42 yıl, vücut kütle indeksi 22.02±1.05 kg/m2 olan üniversite futbol takımında oynayan 18 futbolcu katıldı. Katılımcılar Foam Roller (FR) ve Kinezyoteyp (KT) uygulamasını yapmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da ortak bir dinamik ısınma programı yaptırıldı. Çalışmada denek içi çapraz geçişli bir tasarım kullanıldı. Esneklik, sprint, çeviklik, dinamik reaksiyon süresi, ağrı ve yorgunluk değerlendirmeleri yapıldı. Tüm değerlendirmeler uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere toplamda iki defa uygulandı. Ölçümler arasındaki değişkenlerin analizi için tekrarlı ölçümlerin varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Uygulamalar sonucunda FR grubunda ağrı, yorgunluk, sprint, çeviklik ve kalça fleksiyon esneklik değerlerinde başlangıç ölçümleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). FR uygulaması esneklik, çeviklik ve yorgunluk parametrelerini iyileştirmede KT uygulamasından daha etkiliydi. Atletik eğitmenlerin ve koçların antrenmanlarda zaman kaybını önleme ve antrenmandan daha çok verim elde etmek için dinamik ısınma yanında FR uygulamasını tercih etmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of foam roller and kinesiotape applications on performance parameters, pain and fatigue in football players playing in the university football team. Eighteen football players playing in the university football team with a mean age of 21.11±3.42 years and a body mass index of 22.02±1.05 kg/m2 participated in our study. Participants were divided into two groups to apply Foam Roller (FR) and Kinesiotape (KT). A joint dynamic warm-up program was applied to both groups. In-subject crossover design was used in the study. Flexibility, sprint, agility, dynamic reaction time, pain and fatigue were evaluated. All evaluations were applied twice in total, before and after the application. Repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used for the analysis of variables between measurements. As a result of the applications, a statistically significant difference was found in the pain, fatigue, sprint, agility and hip flexion flexibility values in the FR group when compared with the initial measurements (p0.05). FR application was found to be superior to KT application in improving flexibility, agility and fatigue parameters. It is recommended that athletic trainers and coaches should prefer FR application in addition to dynamic warm-up in order to prevent time loss in training and to get more efficiency from training.