Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda aerobik egzersizin kardiopulmoner sistem üzerine etkilerinin incelenmesi
The Effect of aerobic exercise on cardiopulmonary system in different age groups
- Tez No: 79939
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobic Exercise, Electrocardiography, Pulmonary Function Tests Xll
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Farklı Yaş Gruplarındaki Çocuklarda Aerobik Egzersizin Kardiopulmoner Sistem Üzerine Etkisi Bu çalışmanın amacı ; farklı yaş gruplarındaki çocuklarda aerobik egzersizin kardiopulmoner sistemde yarattığı değişiklikleri tespit ederek, hangi yaş grubunda aerobik egzersizin daha yararlı olduğunu saptamaktadır. Bu çalışma için planlanan yöntemi uygulamaya geçirmek için amaca uygun 5 farklı yaş grubu oluşturuldu. Denekler çalışma ve kontrol grubuna ayrıklı. 1. Grup (15- 17yü), EL Grup (13-14yıl), ffl.Grup ( ll-12yıl), IV.Grup (9-10yd), V.Grup (7- 8yıl). 8 hafta boyunca haftanın aynı gün ve saatinde birer saatten oluşmak üzere haftada 3 gün aerobik egzersize tabi tutuldu. Her iki grupta başlangıçta ve çalışma sonundan bir hafta sonra tüm deneklere elektrokardiografi (EKG), spirometre, kan basıncı, kalp hızı, PWC170 testi ve yağ ölçümleri yapıldı. Çalışma öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldı. Egzersiz yaptırılan tüm gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde boy artışı tespit edildi. Spor yapanlar ve yapmayanlarda diastolik kan basıncı yönünden bir değişiklik tespit edilmedi I. Grup* ta sistolik kan basıncında, spor yapanlarda spor yapmayanlara göre anlamlı bir düşme tespit edildi. Kalp hızlan yönünden; Grup I ve Grup V de spor yapan grupta spor yapmayana göre anlamh bir düşme tespit edildi. Grup I ve Grup V* de V6 derivasyonda R dalga boyunda spor yapanlarda, yapmayanlara göre istatistik! anlamh bir artma tespit edildi. Grup IP de R/S VI derivasyonunda spor yapanlarda, yapmayanlara göre istatistiki olarak anlamh bir azalma tespit edildi. Çalışma sonunda tüm gruplarda spor yapanlarda, spor yapmayanlara göre VC, FVC yönünden anlamh bir artış tespit edildi. PWC 170 testinde, tüm yaş gruplarında spor yapanlarda, yapmayanlara göre istatistiki olarak anlamh fark tespit edildi. Anahtar Sözcükler Aerobik Egzersiz, Elektrokardiografi, Solunum Fonksiyon Testleri xi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect Of Aerobic Exercise On Cardiopulmonary System In Different Age Groups The aim of this study was to investigate the changes in cardiopulmonary system which is caused by aerobic exercise in different age group of children and find out in which age group aerobic exercise is more effective. Five different groups of participants were formed so as to implement the planned method. Participants were divided into two groups, one of which is experimental and the other is control group. First group (15-17 year), second group (13-14 year), third group (11-12 year), fourth group (9-10year), fifth group (7-8year). A training programme was used in the experimental group. Participants in during 8 weeks this group did aerobic exercise 3 days a week, at the same day and time, lasting one hour. Before starting training and one week after, EKG, spirometer, blood pressure, heart rate, PWC 170 test were applied on the participants, and also their fat was measured. The results obtained before training and after training were compared. The participants in all experimental group made a significant increase in heights compaired with control groups. There was no difference between two groups recording their diastolic blood pressure. In Group I, it was determined that, there was a decrease in the systolic blood pressure of those who did exercise as opposed to those who did not do exercise. In Group I and V, there was a significant decrease in the heart rate of those who did exercise as opposed to those who did not do exercise. In Group I and Group V, sport participant group has more increase in R wave height in V6 lead than non sport participant group. Statistical significant differences were found. In Group II, sport participant group has more decrease in the R/S ratio at VI derivation than non sport participant group. Statistical significant differences were found. At the end of the study, sport participant group compared with non sport participant group, according to VC and FVC, it was found out that sport participant group has more increase in their VC and FVC. Test of PWC 170 was applied to the groups. The participants in all experimental groups made a significant increase in PWC 170 test comparied with control groups.