Muhasebe hatalarının davranışsal muhasebe açısından incelenmesi: Kocaeli ilinde bir uygulama
Analysis of accounting errors in terms of behavioral accounting: An application in Kocaeli province
  1. Tez No: 799395
  2. Yazar: DAMLA TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Davranışsal Muhasebe, Hata, SMMM, Accounting, Behavioral Accounting, Mistake, Freelance Accountants and Financial Advisors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Muhasebe çok eski dönemlerden bu zamana süregelen ve bu süreç içerisinde sürekli değişen ve gelişen, ekonomik hayatın gelişmesiyle birlikte işletmelerin varlıklarını ve kaynaklarını kayıt altına alarak raporlayan, yetkili kişilere sunan ve ticari hayatın gelişmesiyle de büyük önem kazanan bir bilim dalıdır. Muhasebede sürekli değişen ve gelişen olayların takibi meslek mensupları açısından hem iş takibini zorlaştırmakta hem de muhasebe alanında yapılan hataları arttırmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, muhasebe hatalarının kolaylıkla tespit edilmesi gibi avantajlarda sağlamaktadır ancak davranış kökenli olabilecek hataların tespiti için farklı alanlara başvurmak gerekebilmektedir. Bu durumda davranışsal muhasebe önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirlerin muhasebe alanında yaptıkları hataların davranışsal boyutunu incelemektir. Çalışmanın örneklemi, Kocaeli ilinde bağımsız olarak faaliyet gösteren 203 adet Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirdir. Çalışmada sıklıkla kullanılan veri toplama yöntemlerinden olan anket yöntemi kullanılmıştır. Online anket yönetimi ile toplanan veriler analiz edilerek araştırmanın uygulama bölümünde tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Accounting is a science that has continued from ancient times to this time and is constantly changing and developing during this process, which has gained great importance with the development of economic life. The tracking of constantly changing and developing events in accounting complicates both business follow-up and increases the mistakes made in the field of accounting in terms of professionals. The development of technology also provides advantages such as easy detection of accounting errors, but it may be necessary to apply to different fields for the detection of errors that may be of behavioral origin. In this case, behavioral accounting has vital importance. The aim of this study is to examine the behavioral dimension of mistakes made by freelance accountants and financial advisors in the field of accounting. The sample of the study is 203 freelance accountants and financial advisors operating independently in kocaeli province. In the study, the survey method, which is considered one of the most frequently used methods, was used. The data collected by online survey management were analyzed and presented in tables in the application section of the research.