Septoplasti cerrahisinde topikal magnezyum sülfat eklenen bupivakain'in postoperatif analjezik etkisinin araştırılması
Investigation of the postoperative analgesic effect of topical magnesium sulfate added to bupivacaine in septoplasty surgery
  1. Tez No: 859647
  2. Yazar: MERVE ZEYNEP KODAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED SEDAT SAKAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Septoplasti, postoperatif ağrı, magnezyum, bupivakain, VAS, Septoplasty, postoperative pain, magnesium, bupivacaine, VAS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Septoplasti kulak burun boğaz rutininde sık uygulanan bir cerrahidir ve postoperatif ağrı ameliyattan sonraki erken dönemde çokça karşılaşılan bir durumdur. Ameliyat sonrası dönemde ağrı kontrolü için nazal tampona anestezik ajanlar uygulanabilmektedir. Magnezyum non-kompetitif N-metil-D-aspartik asit (NMDA) reseptör antagonisti özelliğiyle analjezik etkinlik gösterebilir. Septoplasti cerrahisinde postoperatif erken dönemde ağrı kontrolü için topikal magnezyum ve bupivakain+magnezyum daha önce literatürde bildiğimiz kadarı ile herhangi bir çalışmada kullanılmamıştır. Bu çalışmada postoperatif magnezyum sülfat eklenmiş, bupivakain emdirilmiş nazal tampon uygulamasının postoperatif erken dönem ağrı kontrolü üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışma 2022-2023 yılları arasında kliniğimizde septoplasti ameliyatı uygulanan toplam 96 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar randomize olarak Grup B: Bupivakain grubu, Grup M: Magnezyum grubu ve Grup BM: Bupivakain + Magnezyum grubu olacak şekilde üç gruba ayrıldı ve cerrahi bittikten sonra sırasıyla bupivakain, magnezyum ve bupivakain+magnezyum her iki nazal tampon içerisine uygulandı. Hastaların postoperatif ağrı skorları 48 saat boyunca Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi ve hastalar olası yan etki ve komplikasyon açısından takip edildi. Bulgular: Çalışmaya 18-51 yaş arası, 30'u Bupivakain, 30'u Magnezyum, 36'sı ise Bupivakain+Magnezyum grubunda olmak üzere toplam 96 hasta dahil edildi. Postoperatif ağrı skorlarının takibinde en yüksek ağrı skoru postoperatif 1. saatte, en düşük ağrı skoru ise postoperatif 48. saatte kaydedildi ve bu süre boyunca tüm gruplarda ağrı skoru azalma trendi gösterdi. Gruplar arası VAS skoru karşılaştırmasında 4., 24. ve 48. saat değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. Hastaların takiplerinde herhangi bir yan etki ve komplikasyon izlenmedi. Sonuç: Nazal tampona bupivakain, magnezyum ve bupivakain+magnezyum uygulamasının septoplasti hastalarında postoperatif analjezi sağladığı görülmüştür. Nazal tampona uygulanan magnezyumun bir anestezik ajan olan bupivakain kadar etkili olduğu, bupivakaine adjuvan olarak eklenen magnezyumun özellikle postoperatif 24. ve 48. saatlerde en fazla analjeziyi sağladığı ve bupivakain+magnezyum uygulamasının en güçlü analjezik etkinliği gösterdiği görülmüştür. Bu veriler ışığında klinik pratikte septoplasti sonrası ağrı kontrolünde topikal bupivakain, magnezyum veya bupivakain+magnezyumun güvenle ve etkili bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Septoplasty is a frequently performed surgery in otolaryngology routine and postoperative pain is a common condition in the early postoperative period. Anesthetic agents can be applied to the nasal packing for pain control in the postoperative period. Magnesium can show analgesic activity with its non-competitive N-methyl-D-aspartic acid (NMDA) receptor antagonist property. To the best of our knowledge, topical magnesium and bupivacaine+magnesium for pain control in the early postoperative period in septoplasty surgery have not been used in any study before. In this study, we aimed to evaluate the effect of magnesium sulfate added- and bupivacaine impregnated-nasal packing on early postoperative pain control. Method: The study was conducted on 96 patients who underwent septoplasty surgery in our clinic between 2022 and 2023. The patients were randomly divided into three groups: Group B: Bupivacaine group, Group M: Magnesium group, and Group BM: Bupivacaine + Magnesium group, and at the end of the surgery, bupivacaine, magnesium, and bupivacaine + magnesium were applied to both nasal packings, respectively. Postoperative pain scores of the patients were evaluated with the Visual Analogue Scale (VAS) for 48 hours and the patients were followed up for possible side effects and complications. Results: A total of 96 patients aged 18-51 years, 30 in the Bupivacaine, 30 in the Magnesium, and 36 in the Bupivacaine+Magnesium group, were included in the study. In the follow-up of postoperative pain scores, the highest pain score was recorded at the postoperative 1st hour, and the lowest pain score was recorded at the postoperative 48th hour, and the pain score exhibited a decreasing trend in all groups during this period. A statistically significant difference was found at the 4th, 24th and 48th hour values in the comparison of the VAS scores between the groups. No side effects or complications were observed in the follow-up of the patients. Conclusion: Application of bupivacaine, magnesium, and bupivacaine+magnesium to nasal packing provided postoperative analgesia in septoplasty patients. It has been observed that magnesium applied to the nasal packing is as effective as bupivacaine; which is an anesthetic agent, magnesium added to bupivacaine as an adjuvant provides the most analgesia, especially in the postoperative 24th and 48th hours, and bupivacaine+magnesium application has the strongest analgesic effectiveness. In the light of these data, it was concluded that topical bupivacaine, magnesium, or bupivacaine+magnesium can be used safely and effectively in pain control after septoplasty in clinical practice.