Analog fotoğrafçılığın ve dijital fotoğrafta analog estetik simülasyonları kullanımının nostalji kavramı çerçevesinde incelenmesi
A study on analog photography and the use of analog aesthetic simulations in digital photography within the framework of nostalgia
  1. Tez No: 799538
  2. Yazar: SEDA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Analog Fotoğrafçılık, Analog Estetik Simülasyonları, Nostalji, Analog Photography, Analog Aesthetic Simulations, Nostalgia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, analog fotoğrafçılığa ve analog estetik simülasyonlarının kullanımına dair motivasyonları anlamayı ve bu motivasyonların duygulanımsal yönlerini keşfetmeyi içermektedir. Aynı zamanda analog medya ve estetiği ile varsayımsal olarak sıklıkla ilişkilendirilen nostalji kavramını farklı yönleriyle incelemekte, kavramın analog kültürde nasıl bir konumda olduğunu anlamak ve sınırlı da olsa epistemolojik olarak tartışmaktadır. Çalışma kapsamında nostalji çalışmaları detaylı olarak ele alınmıştır çünkü kavramın anlamı ve kullanımına dair bugüne dek yaşanan değişimler onun karmaşık bir kavram haline gelmesine ve çok farklı bağlamlarda, farklı anlamlar taşıyacak biçimde kullanılmasına neden olmuştur. Özellikle tüm çoğulluğu ile medya çalışmalarında analog medyanın kendisinin ya da estetiğinin kullanımına dair pratikler ve görüşler söz konusu olduğunda nostalji bu bağlamların ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Çalışma bu ilişkiyi reddetmeyerek onu incelemekte, bu ilişkiye dair sınırlılıklar ortaya koymakta ve nostaljinin dışındaki ihtimalleri tartışmaktadır. Nitekim çalışma yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla 15 katılımcıdan elde ettiği veriler doğrultusunda, analog fotoğrafçılığa ve analog estetiğe olan ilginin büyük çoğunluğunu nostalji ilişkisi dışında; doğa,teknoloji ve insan ilişkisi bağlamında farklı yönleriyle aktarmaktadır. Bu açıdan analog fotoğrafçılık ve analog estetiğe olan yönelimlerin motivasyonlarını analiz ederken, bundan sonraki nostalji çalışmaları için yeni çağrışımlar sunmakta, bu tür çalışmalarda atıfta bulunulan yaygın varsayımlar üzerine yeniden düşünmeye davet etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis involves understanding the motivations for analog photography and the use of analog aesthetic simulations and exploring the affective aspects of these motivations. It also examines different aspects of the concept of nostalgia, which is often hypothetically associated with analog media and its aesthetics, to understand how the concept is situated in analog culture and to discuss it epistemologically, albeit in a limited way. Within the scope of the study, nostalgia studies are discussed in detail because the changes in the meaning and use of the concept to date have caused it to become a complex concept and to be used in many different contexts with different meanings. Especially in media studies with all its plurality, nostalgia is seen as an integral part of these contexts when it comes to practices and views on the use of analog media itself or its aesthetics. The study does not reject this relationship, but examines it, presents limitations regarding this relationship and discusses possibilities other than nostalgia. As a matter of fact, in line with the data obtained from 15 participants through semi-structured interviews, the study conveys the majority of the interest in analog photography and analog aesthetics in the context of the relationship between nature, technology and human beings in different aspects other than nostalgia. In this respect, while analyzing the motivations of the tendencies towards analog photography and analog aesthetics, it offers new connotations for future nostalgia studies and invites us to rethink the common assumptions referred to in such studies.