Teknoloji ve tasarım dersinde proje tabanlı öğrenmeye dayalı harmanlanmış öğrenmenin öğrencilerin tutum, öz düzenleme, bilimsel yaratıcılık ve akademik başarılarına etkisi
The effect of blended learning based on project-based learning in technology and design course on students' attitudes, self-regulation, scientific creativity and academic success
  1. Tez No: 799558
  2. Yazar: MEHMET AYDIN SAĞLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER ÖZAYDINLIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: teknoloji ve tasarım dersi, proje tabanlı öğrenme, harmanlanmış öğrenme, technology and design course, project-based learning, blended learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaokul Teknoloji ve Tasarım dersinde proje tabanlı öğrenmeye dayalı olarak geliştirilmiş harmanlanmış öğrenme ortamının öğrencilerin; derse yönelik tutumlarına, öz düzenleme becerilerine, bilimsel yaratıcılıklarına ve akademik başarılarına etkilerini araştırmak ve bu ortama yönelik öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırmada model olarak karma araştırma yaklaşımlarından iç içe karma desen seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Antalya ili Konyaaltı ilçesinde bir ortaokulda öğrenim gören 40 yedinci sınıf öğrencisidir. Araştırmada nicel verileri toplamak için;“Teknoloji ve Tasarım Dersi Tutum Ölçeği”,“Algılanan Öz Düzenleme Ölçeği”,“Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği”ve“Başarı Testi”kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanması amacıyla; öğrenci günlükleri ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS 22 ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde normallik dağılımının kontrolü için Shapiro-Wilk testi kullanılmıştır. Normallik dağılımına göre; Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Mann-Whitney U Testi, Bağımlı Gruplar t-Testi ve Bağımsız Gruplar t-Testi kullanılmıştır. Araştırmada hata payı üst sınırı .05 olarak kabul edilmiştir. Nitel verilerin analizinde içerik analizi yapılmıştır. İçerik analizinde;“Olumlu Görüşler”,“Olumsuz Görüşler”,“Proje/Tasarım Geliştirmeye Etki”,“Diğer Derslere Aktarım ve Tercih”,“Yaratıcılığa Etki”ve“Öz Düzenlemeye Etki”olmak üzere altı tema oluşturulmuştur. Araştırmanın nicel ve nitel veri toplama araçlarından elde edilen bulgular şu şekildedir: PTÖ destekli harmanlanmış öğrenme etkinliklerinin, öğrencilerin TT dersine yönelik tutumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede bir etkisinin olmadığı görülmektedir. Algılanan öz düzenleme becerileri, bilimsel yaratıcılık ve başarı değişkenlerinde ise deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin, PTÖ destekli harmanlanmış öğrenme ortamını eğlenceli, farklı bakış açıları kazandıran, kolay, faydalı, yönlendirici, iş birliğine olanak tanıyan aynı zamanda tek başına da öğrenmeyi destekleyen ve etkili buldukları; olumsuz olarak teknik sorunların ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda gelecek araştırmalara yönelik, harmanlanmış öğrenme ortamlarının farklı öğrenme yöntemleri ile desteklenerek ve diğer derslerde de çalışmalar yapılması; uygulamalara yönelik ise harmanlanmış öğrenme etkinlikleri ile desteklenen içeriklerin oluşturulması getirilen önerilerden bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to investigate how the blended learning environment used in the Technology and Design (TD) course, which was built around project-based learning (PBL), affects students' attitudes towards the lesson, their perceived self-regulation skills, scientific creativity and success, and to determine the students' views on this environment. One of the mixed research methodologies, the embedded mixed design, was used in the study as a model. The research's study group consists of 40 seventh-graders enrolled in a secondary school in Konyaaltı, Antalya for the 2022–2023 school year. To collect quantitative data in the research;“Technology and Design Course Attitude Scale”,“Perceived Self-Regulation Scale”,“Scientific Creativity Scale”and“Achievement Test”were used. Student diaries and a semi-structured interview form were utilized to gather qualitative data. Quantitative data were analyzed with the SPSS 22. Shapiro-Wilk test was used to control the normality distribution in the analysis of quantitative data. According to the normality distribution; Wilcoxon Signed Rank Test, Mann-Whitney U Test, Dependent Groups t-Test and Independent Groups t-Test were used. The upper limit of margin of error in the study was accepted as .05. When analyzing qualitative data, content analysis was used. In content analysis; Six themes were created:“Positive Opinions”,“Negative Opinions”,“Impact on Project/Design Development”,“Transfer to Other Courses and Preference”,“Impact on Creativity”and“Impact on Self-Regulation”. The findings obtained from the quantitative and qualitative data collection tools of the research are as follows: It can be seen that blended learning activities that are supported by PBL do not have a statistically significant impact on students' attitudes toward TD course. It was determined that there was a statistically significant difference in favor of the experimental group in the variables of perceived self-regulation skills, scientific creativity and achievement. The students found the blended learning environment supported by PBL enjoyable, providing different perspectives, easy, beneficial, guiding, enabling cooperation, as well as supporting and effective for solitary learning. However, it was determined that technical issues were a drawback. According to these findings, it is suggested that future study support blended learning environments with various learning techniques, work in other courses, and develop content that is supported by blended learning activities for applications.