Semitik dinlerin kutsal metinlerinde toplumsal cinsiyet ve roller üzerine bir araştırma
A research on gender and roles in holy texts of semitic religions
- Tez No: 799576
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MÜNİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, kutsal metinler, cinsiyet, cinsiyet rolü, Religion, scriptures, gender, gender role
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Cinsiyet özellikleri, insanların doğuştan sahip olduğu biyolojik unsurlardır. Bir edim sonucu oluşmayan cinsiyet, modern tıp alternatifleri bir yana kişinin değiştirmesi mümkün olmayan bir durumdur. Cinsiyet özellikleri üzerinden oluşturulan kalıp yargılar ve kültürün atadığı cinsiyet rolleri ise toplumsal cinsiyet şeklinde ifade edilmektedir. Çeşitli coğrafyalar üzerinde doğan dinler, kültürü beslemekle birlikte cinsiyet rollerinin kapsamını ve sınırlılıklarını da çizebilmektedir. Dokümantasyon yöntemi kullanılan bu çalışma ile semitik dinler olan Yahudilik, Hıristiyanlık, İslamiyet dinleri ele alınarak metinlerinin toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında incelenmesi hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular ile kişilerin hayatlarında büyük etkisi olan dini bilgilerin çoğu yerde kültürün etkisinde kalarak uygulanıldığı ya da dinin kültürden bağımsız bir yönde gelişmediğini göstermektedir. Toplumun kadınlık veya erkeklik kavramları ile ilgili bireylerden beklentileri dini bir düzleme oturtulmuş kutsal kitaplardan argümanlar ile desteklenmiştir. Dolayısıyla toplumun kültürü bilinmeden dinin bakış açısını çözmek zorlaşır. Aynı eksende, dinin toplum üzerindeki etkisinin de bilinmesi ve bu karşılıklı etkileşiminden doğan toplumsal cinsiyet rollerinin anlaşılmasında fayda sağlayacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gender characteristics are biological elements that people are born with. Gender that does not occur as a result of an act; modern medicine alternatives aside, it is not possible for a person to change it. The stereotypes created on gender characteristics and the gender roles assigned by the culture are expressed as gender. Religions born on different geographies can draw the scope and limitations of gender roles as well as nourish the culture. In this study, in which the documentation method is used, it is aimed to examine the texts of the semitic religions Judaism, Christianity and Islam in the context of gender roles. The findings show that religious knowledge, which has a great impact on people's lives, is applied in most places under the influence of culture or that religion does not develop in a direction independent of culture. The expectations of the society about femininity or masculinity were supported by parts from the holy books placed on a religious plane. Therefore, it is difficult to solve the perspective of religion without knowing the culture of the society.