Afet lojistiği yönetim sistemleri kapsamında PTT A.Ş. ve AFAD koordinasyonu: Erzurum ili Palandöken ilçesinde bir uygulama
Within the scope of disaster logistics management systems PTT INC. and AFAD coordination: A case study in Erzurum province Palandoken district
  1. Tez No: 799575
  2. Yazar: YAVUZ DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KORUCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Afet Lojistik ve Yönetimi, AHP, EDAS Yöntemi, Disaster, Disaster Management, Disaster Logistics and Management, AHP, EDAS Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Hazırlanan bu tez çalışmasında“Afet Lojistiği Yönetim Sistemleri Kapsamında PTT A.Ş. ve AFAD Koordinasyonu”konusu ile ilgili Erzurum'da afet yönetimi ve afet lojistik yönetimi süreçlerinde yer alan paydaşlara ulaşılmış, afet yönetiminin ve afet lojistik yönetiminin en etkili şekilde gerçekleştirilebileceği afet lojistik koordinasyon merkezini de ihtiva eden Palandöken ilçesinde geçici barınma alanı için en uygun lokasyon seçimi amaçlanmıştır. Ayrıca afet yönetimi ile ilgili kuruluşlar başta olmak üzere afet lojistiği bağlamında lojistiğin önde gelen işletmelerinden PTT A.Ş.'nin süreçteki etkinliği ele alınmıştır. Tezin bir diğer amacı ise afet yönetiminin ve afet lojistik yönetiminin kurumlar arası koordinasyon ile başarıya ulaşabileceğine vurgu yapmaktır. Bu bağlamda lojistik depo işletmeciliği, uyuyan sözleşme kavramları kurumlar arası koordinasyon çerçevesinde ele alınmıştır. Erzurum ili Palandöken ilçesinde çok sayıda eski yapının olması olası bir deprem senaryosunda çok fazla yıkımın olacağına işaret etmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde çalışmada ortaya konulan modele en çok ihtiyaç duyan ilçelerden biri olarak Palandöken ilçesi gösterilebilir. Öncelikle ilçede merkezinde bulunan boş alanlar alternatifler olarak değerlendirilmiş, daha sonra belirlenen kriterlerin önem dereceleri tespit edilmiştir. Önem dereceleri tespit edilen kriterler ekseninde koordinasyonun gerçekleştirilebileceği bir koordinasyon merkezini ihtiva eden geçici barınma alanı seçimi yapılmıştır. Karar problemin çözümünde kompleks yapıda çok sayıda kriterin bulunduğu sorunsalların çözümünde kullanılan ÇKKV yöntemlerinden AHP ve EDAS yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study,“PTT A.Ş. Within the Scope of Disaster Logistics Management Systems. The stakeholders involved in disaster management and disaster logistics management processes were reached in Erzurum regarding the subject of ”and AFAD Coordination", and it was aimed to choose the most suitable location for the temporary shelter in the district of Palandöken, which also includes the disaster logistics coordination center where disaster management and disaster logistics management can be carried out in the most effective way. In addition, the effectiveness of PTT A.Ş., one of the leading logistics companies, in the context of disaster logistics, especially the organizations related to disaster management, in the process is discussed. Another aim of the thesis is to emphasize that disaster management and disaster logistics management can be successful with inter-institutional coordination. In this context, the concepts of logistics warehouse management and dormant contract are discussed within the framework of inter-institutional coordination. The fact that there are many old buildings in the Palandöken district of Erzurum province invites a lot of destruction when it is considered in a possible earthquake. When evaluated from this point of view, Palandöken district can be shown as one of the districts that most need the model aimed at the study. First of all, the empty areas in the center of the district were evaluated, then the importance levels of the determined criteria were determined. Temporary sheltering area, which includes a coordination center where coordination can be carried out, has been selected in line with the criteria whose importance levels have been determined. In the solution of the decision problem, AHP and EDAS methods, which are among the MCDM methods used in the solution of the problematics in which there are many criteria in a complex structure, were used.