Stres yönetiminin kadın çalışanlar üzerine etkisi: Üniversitelerdeki kadın çalışanlar üzerine bir araştırma
The effect of stress management on female employees: A study on female employees in universities
- Tez No: 799580
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Yönetimi, Kadın Çalışanlarda Stres Yönetimi, Stress, Stress Management, Stress Management in Female Employees
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, kadın çalışanlarda stres faktörleri ile stresi nasıl yönettikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, üniversitelerde farklı statüde çalışan 403 kadın personele anket formu uygulanmıştır. Uygulanan anket formda tek ölçek kullanılmıştır. Bu ölçek“Stres Yönetimi”dir. Elde edilen veriler SPSS v25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş, ANOVA, farklılık analizleri kullanılmış olup, değişkenler arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Araştırma verileri değerlendirmede, öncelikle SPSS programında ölçeklere ilişkin açıklayıcı faktör analizi yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre güvenilirlik, farklılık analizleri ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularında stres kaynakları ile stresi yönetebilme açısından anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İşin özellikleri, Takdir ve terfi, yönetici, iş arkadaşları aile ve çalışma ortamı arasındaki pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiş olup deneyim süresi ile stresi yönetme açısından anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between stress factors and how they manage stress in female employees. For this purpose, a questionnaire was applied to 403 female personnel working in different status at universities. A single scale was used in the applied questionnaire form. This scale is“Stress Management”. The obtained data were analyzed using the SPSS v25.0 package program, ANOVA, difference analyzes were used, and the relationships between the variables were also examined. In the evaluation of the research data, first of all, explanatory factor analysis of the scales was performed in the SPSS program. According to the analysis results obtained, reliability, difference analyzes and correlation analyzes were applied. In the research findings, significant relationships were found between stress sources and stress management. Positive relationships were determined between the characteristics of the job, appreciation and promotion, manager, colleagues, family and work environment, and no significant difference was found in terms of experience duration and stress management.