Behiştî Divanı'nın bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü
Contextual index and functional dictionary of Behistî's Divan
- Tez No: 799671
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Behiştî, Klasik Türk şairi, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Dil ve Üslûp, Behiştî, Classical Turkish poet, Context Index, Functional Dictionary, Language and Style
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1745
Özet
XVI. yüzyıl şairlerinden Behiştî'yi ve Behiştî'yle beraber tüm şairleri en iyi şekilde tanıyabileceğimiz en temel kaynak şüphesiz eserleridir. Bir şairin eseri, eserinde dile getirdiği duygu ve düşüncelerini yansıtan üslûbu, edası, tarzı, tavrı, ifade kabiliyeti, dili ve söyleyişindeki özgünlüğü şairin şairlik gücüyle doğru orantılıdır. Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmaları şairin söz varlığına derinlemesine vakıf olmuş, şairin mana denizine gark olmuş, şairin dil alanındaki yetkinliğini ve üslûptaki özgünlüğünü gün yüzüne çıkarmış son derece önemli ve elzem çalışmalardır. Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmaları şairin anlam dünyasına inerek şairin bilinmek isteyip de ulu orta sergilemediği, ayan beyan ifade etmediği, sedeflere sarıp sarmaladığı mana incisini, arka plana serdiklerini, sezdirerek hissettirdiği imaları deyim yerindeyse gün yüzüne çıkarır, haddeden geçirir, yüklenebileceği en doğru ve beliğ anlamıyla eşleştirerek TEBDİZ sözlüğünde en uygun köşeye oturtur. Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmaları bir şairi, eserini, dilini, üslûbunu ve dönemini tanımak ve anlamak için hayata geçirilmiş en mühim çalışmalardandır.
Özet (Çeviri)
The most basic source from which we can best know Behişti, one of the 16th century poets, and all poets together with Behişti, is undoubtedly their works. The originality of a poet's words reflecting his work, style, manner, ability to express, language and his feelings and thoughts expressed in his work is directly proportional to the poet's power of poetry. Context index and functional dictionary studies formed the basis of the poet's vocabulary. It is an extremely important and concise performance that reveals the poet's competence in the field of language and his originality in style. Context index and functional dictionary studies reveal the poet's differences in meaning. Reveals the day of the implications that the poet wanted to be known but did not show to the public, did not express clearly, revealed the background and made it felt. It matches the most accurate and beautiful meaning that can be loaded and places it in the most appropriate corner in the TEBDİZ dictionary. Context index and functional dictionary studies are the most important studies to recognize and understand a poet, his work, style and period.