The impact of social media marketing activities on consumer purchase intentions in Turkey
Türkiye'de sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin tüketici satın alma niyetlerine etkisi
- Tez No: 799712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM İLDEM DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Uygulamaları, Tüketici Algısı
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışma, Türkiye'de sosyal medyanın tüketici algısı ve davranışı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde yoğun teknolojik gelişmelerle birlikte alışveriş kalıplarının önemli ölçüde değiştiği söylenebilir. İnternet ve telefonun icadı ile tüketici algısı daha farklı hale gelmiştir. Tüketicilerin zamanlarının çoğunu internette ve telefonda geçirmeleri ile birlikte gün içinde farklı sosyal medya uygulamaları ile tüketicilerin farklı deneyim ve şikayetleri, satın aldıkları ürünlerden memnun olup olmadıkları gibi farklı algı davranışları ortaya çıkmıştır. İletişim teknolojilerinin gelişmesi sonucunda iki yönlü iletişim algısına sahip olan tüketiciler, bilginin elde edilmesinde olduğu kadar bilginin yayılmasında da rol oynamaktadır. Bu nedenle sosyal medya algısı tüketim alışkanlıkları açısından önemli bir bileşen haline gelmiştir. Bu çalışmada, sosyal medyanın Türkiye'deki farklı uygulamalara ve tüketici davranış algısına etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada doğru bir sonuca ulaşmak için 350 katılımcıya anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS 24 programları yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma verilerine göre farklı sosyal medya programlarında farklı ürünlerin sunulma şekli tüketici algısını olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the impact of social media on consumer intention and behavior in Turkey. Today, it is observed that shopping patterns have changed significantly with intense technological developments. With the invention of the Internet and the telephone, consumer behavior has become more different. New habits have emerged such as spending most of their time on the internet and on the phone, different social media applications during the day, different experiences and complaints of consumers, and whether they are satisfied with the products they buy. As a result of the development of communication technologies, consumers, who have a perception of two-way communication, play a role in the dissemination of information as well as in obtaining information. For this reason, the perception of social media has become an important component in terms of consumption habits. In this study, it was aimed to determine whether social media has an effect on different applications and consumer behavior perception in Turkey. In order to reach an accurate result of the research, a questionnaire was prepared with 350 participants. The survey data were analyzed with the help of SPSS, 24 programs. According to the data of the study, all the hypotheses were supported. Various social media programs positively affected consumer purchase intentions. Keyword: Social Media, Marketing Activities, Consumer Engagement, Purchase Intentions, Consumer Perception.