Bilim sanat merkezlerinde kurulan çocuk korolarının koro çalışmalarına yönelik motivasyonlarının incelenmesi
Analysis of motivations for children's choir work in science and art centers
  1. Tez No: 799723
  2. Yazar: NEZİHA DOĞAN BAĞIRGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH BAŞARAN TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: BİLSEM, Koro, Çocuk Korosu, Motivasyon, Koro Motivasyonu, BİLSEM, Choir, Children's Choir, Motivation, Choir Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı Bilim ve Sanat Merkezlerinde kurulan çocuk korolarının koro çalışmalarına yönelik motivasyonlarının ne düzeyde olduğunun belirlenmesidir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni belirlenirken Türkiye'deki bulunan ve korosu olan 8 BİLSEM seçilmiştir. Örneklemi ise, random tekniği ile belirlenen Samsun, Antalya, Ordu, Isparta, Burdur, Çanakkale, Mersin BİLSEM'lerin çocuk korosu öğrencilerinden 8-18 yaş aralığında bulunan 174 öğrenciden oluşturmaktadır. Araştırmada Aykut Önder Sarıçiftçi ve Hüsniye Seval KÖSE'nin geliştirdiği KDMÖ kullanılmıştır. KDMÖ'ğinin Cronbach-Alpha güvenirlik katsayısının ise 88 olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın geçerliği için DAF yapılmıştır. Hangi analizin kullanılacağına karar vermeden önce, verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk sınamaları ile değerlendirilmiştir. Normal dağılıma uyan verilerin; analizi için ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem t testi, ikiden daha fazla değişkenin karşılaştırılmasında ise; ANOVA kullanılmıştır. Anlamlı çıkan analizlerde hangi gruplar arasında fark olduğunun belirlenmesi için Levene testi sonuçlarına göre Games-Howell post hoc analizi uygulanmıştır. Ölçe ve alt boyutlar arasındaki ilişki Pearson korelasyon testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin analiz edilmesinde SPSS v23 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; koro motivasyonu ile en ileri düzeyde ilişkiye sahip alt boyutun potansiyel farkındalığı olduğu, en düşük ilişkili alt boyutun ise değerlilik alt boyutu olduğu tespit edilmiştir. Tüm alt boyutların ileri derecede ilişkili olduğu, potansiyel farkındalık arttıkça daha fazla koro motivasyonunun arttığı, değerlilik boyutu arttıkça koro motivasyonunun diğer boyutlara göre daha az arttığı tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş ve okul türü değişkenine göre anlamlı bir fark görülmüştür. Sonuçlara göre, kız öğrencilerin değerlilik düzeylerinin, erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaşa göre koro dersi motivasyon ölçeği ve alt boyutları değerlendirildiğinde; 15 yaş ve üzeri grubun değerlilik düzeyinin, yüksek olduğu tespit edilmiştir. Okul türüne göre, devlet okulu öğrencilerinin değerlilik düzeylerinin, özel okul öğrencilerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalgı çalma, enstrüman türü, meslek olarak seçme durumu, konsere gitme sıklığı ve dinlenen müzik türüne göre bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of motivation for children's choir activities in Science and Art Centers. A descriptive research method was used in a screening model. The population of the study consisted of 8 BİLSEMs located in Turkey with choirs. The sample consisted of 174 students aged between 8-18 years randomly selected from the children's choirs of BİLSEMs in Samsun, Antalya, Ordu, Isparta, Burdur, Çanakkale, and Mersin. The KDMÖ developed by Aykut Önder Sarıçiftçi and Hüsniye Seval KÖSE was used in the study. The Cronbach-Alpha reliability coefficient of KDMÖ was found to be 0.88. For the validity of the study, DAF was conducted. Before deciding which analysis to use, the normal distribution of the data was evaluated by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Independent sample t-tests were used for binary comparisons of normally distributed data, while ANOVA was used for more than two variables. Games-Howell post hoc analysis was applied to determine which groups differed in significant analyses based on Levene test results. The relationship between the scale and sub-dimensions was evaluated using Pearson correlation test. SPSS v23 statistical program was used to analyze the research data. According to the results of the study, it was found that the sub-dimension with the highest level of correlation with choir motivation was potential awareness, while the sub-dimension with the lowest correlation was value. All sub-dimensions were highly correlated, and as potential awareness increased, choir motivation increased more. It was also found that as the value dimension increased, choir motivation increased less compared to other dimensions. A significant difference was observed according to gender, age, and school type. It was determined that the value level of female students was higher than male students. When the choir motivation scale and sub-dimensions were evaluated according to age, it was found that the value level of the group aged 15 and over was high. According to school type, it was determined that the value level of students in state schools was higher than those in private schools. There was no difference observed according to playing instruments, instrument type, career choice, concert attendance frequency, and music genre listened to.