Asistan hekimlerin malnütrisyon ve enteral beslenme hakkında bilgi düzeyi
Knowledge level of assistant physicians on malnutrition and enteral nutrition
  1. Tez No: 799780
  2. Yazar: NAFİYE EBRU TERZİ
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Enteral Nutrisyon, Asistan Hekim, Bilgi Düzeyi, Malnutrition, Enteral Nutrition, Assistant Physician, Knowledge Level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Malnütrisyon, erken tanı ve tedavi ile morbidite ve mortalitesi ciddi oranda önlenebilen bir klinik durumdur. Hasta ile teması olan dahili ve cerrahi branş hekimlerinin bu konudaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin yüksek olması beslenme durumu bozulmuş hastaların erken teşhis edilmesinde kritik öneme sahiptir. Bu çalışma ile asistan hekimlerin malnütrisyon ve enteral beslenme desteği hakkındaki bilgi düzeyinin ölçülmesi ve farkındalık düzeylerinin artırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, kesitsel, ulusal, tek merkezli anket çalışmasıdır. Çalışma, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmakta ve eğitim almakta olan dahili ve cerrahi branş asistan hekimleriyle yapılmıştır. Bu bölümlerde eğitim alan 200 asistan hekimin hepsine ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden 182 kişi ile çalışma tamamlanmıştır. Sosyodemografik verileri içeren anket formu ile literatür taranarak hazırlanmış olan enteral nutrisyon ve malnütrisyon hakkındaki bilgileri sorguladığımız anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 182 asistan hekimin %48,1'i kadın, %51,9'u erkek cinsiyettedir. Asistan hekimlerin eğitim süreleri ortalama 2,3±1,3 yıldır. Asistan hekimlerin %63,5'ı malnütrisyonu olan hasta ile karşılaşmış, %66,1'i ise malnütrasyonu olan hastaya kendisi veya konsülte edilen branş hekim önerisi ile tedavi uygulamıştır. 30 yaş ve üzeri yaşa sahip olan asistan hekimlerin tanı (p=0.001) ve tedavi (p=0.017) puanları 25-29 yaş aralığında olanlara göre anlamlı olarak yüksektir. Tanıya yönelik hazırlanan sorulara doğru yanıt verme oranı kadın ve erkek asistanlarda benzer iken, tedaviye yönelik hazırlanan sorulara doğru verme oranı kadınlarda erkeklerden daha yüksek bulunmuştur (p=0.049). Asistan hekimlerin %95,6'sı tanıya yönelik hazırlanan soruların %50 ve daha fazlasını doğru yanıtlamıştır. Asistan hekimlerin %98,3'ü tedaviye yönelik hazırlanan soruların %50 ve daha fazlasını doğru yanıtlamıştır. Sonuç: Bu çalışmada; asistan hekimlerin malnütrisyon ve enteral beslenme hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin istenilen düzeyde olmadığı görülmüştür. Asistan hekimlerin bu konuda bilgi ve farkındalık düzeylerinin artması halinde hastaların yaşam kalitesinin yükselmesi ve hastane yatış sürelerinin kısalması öngörülmektedir. Bunun yanında tedavi maliyetinin düşeceği ve ihtiyaç durumundaki diğer hastaların tedavi imkanlarından daha fazla faydalanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Malnutrition is a clinical condition whose morbidity and mortality can be prevented with early diagnosis and treatment. The high level of knowledge and awareness of the clinical and surgical branch physicians who have contact with the patient has a critical importance in the early diagnosis of patients with impaired nutritional status. In this study, it was aimed to measure the knowledge level of resident physicians about malnutrition and enteral nutritional support and to increase their awareness level. Materials and Methods: The research is a descriptive, cross-sectional national single-center survey study. This study was conducted with clinical and surgical branch assistants working and receiving training at İzmir Bozyaka Training and Research Hospital.Although the initial aim of this study was to reach all 200 assistant physicians trained in these departments, it is completed with 182 people who agreed to participate. Two questionnaires were used, one containing sociodemographic data, and the other prepared by reviewing the literature, which included questions about enteral nutrition and malnutrition. Results: Of the 182 residents participating in our study, 48.1% were female and 51.9% were male. The average education period of resident physicians is 2.3±1.3 years. 63.5% of the resident physicians encountered patients with malnutrition, and 66.1% applied treatment to patients with malnutrition. Diagnosis (p=0.001) and treatment (p=0.017) scores of residents aged 30 years and above were significantly higher than those in the 25-29 age range. While there was no difference between male and female residents in terms of giving correct answers to the questions prepared for the diagnosis, the rate of giving the correct answers to the questions prepared for the treatment was found to be higher in women than in men (p=0.049). 95.6% of the resident physicians answered 50% or more of the questions prepared for the diagnosis correctly. 98.3% of the resident physicians answered 50% or more of the questions prepared for treatment correctly. Conclusion: In this study; it was observed that the level of knowledge and awareness of resident physicians about malnutrition and enteral nutrition was not at the desired level. If the level of knowledge and awareness of the resident physicians increases, it is expected that the quality of life of the patients will increase, and the length of hospitalization will be shortened. In addition, it is thought that the cost of treatment will decrease and other patients in need can benefit more from treatment opportunities.