6. sınıf kesir öğretiminde hata temelli aktivite uygulamaları
Error-based activity applications in 6th grade fraction teaching
- Tez No: 799970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: hata temelli aktivite, akademik başarı, sınıf hata iklimi, matematik kaygısı, hataya yönelim, kesirler, error-based activity, academic achievement, classroom error climate, math anxiety, error orientation, fractions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 6. sınıf kesirler konusunun öğretiminde kullanılan hata temelli aktivite (HTA) uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları, sınıf içinde algılanan hata iklimi, öğrencilerin matematik kaygı düzeyleri ve bilgilerin kalıcılığı üzerindeki etkisinin nasıl olduğunun ve öğrencilerin HTA uygulamaları hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Karma yöntem çalışması olan bu araştırmanın nicel yaklaşımla yürütülen boyutunda HTA uygulamalarının matematik başarısı, matematik kaygı düzeyi, sınıf hata iklimi ve bilgilerin kalıcılığı üzerindeki etkisinin incelenebilmesi amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin toplanabilmesi için amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Erzurum'da bulunan bir devlet ortaokulunda gerçekleştirilen çalışma 5 hafta sürmüştür. Nicel verilerin toplanmasında kazanım kavrama testi (KKT), sınıf içi hata iklimi öğrenci anketi (SHİÖA) ve matematik kaygı ölçeği (MKÖ) kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bunun dışında durum çalışması olan bu araştırmanın nitel yaklaşımla yürütülen boyutunda ise öğrencilerin HTA uygulamaları hakkındaki görüşlerinin belirlenebilmesi amacıyla deney grubundan gönüllü olan 9 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler ses kaydına alınmış ve elde edilen nitel veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Ön test-son test KKT'nin bağımlı gruplarda yapılan analizleri sonucunda hem deney hem de kontrol grubunun başarı seviyesinde artış olduğu ancak bu artışın etki büyüklüğünün deney grubunda daha büyük olduğu görülmüştür. SHİÖA'nın bağımlı gruplarda yapılan analizleri sonucunda deney grubunda son test lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu görülürken kontrol grubunda anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. MKÖ'nün bağımlı gruplarda yapılan analizleri sonucunda deney grubunda ön test lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu görülürken kontrol grubunda anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Son test-kalıcılık testi KKT'nin bağımlı gruplarda yapılan analizleri sonucunda deney grubunun başarı seviyesinde değişim gözlenmezken kontrol grubunun başarı seviyesinde düşüş olduğu görülmüştür. Son test KKT'nin ve SHİÖA'nın bağımsız gruplarda yapılan analizleri sonucunda deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür. Son test MKÖ'nün bağımsız gruplarda yapılan analizleri sonucunda kontrol grubu lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür. Bunun dışında yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerin içerik analizine tabi tutulmasıyla dört kategori ortaya çıkmıştır: HTA'nın bilişsel etkileri, HTA'nın duyuşsal etkileri, HTA'nın öğretim hizmetinin niteliğine etkileri, HTA'nın uygulama sahası. Sonuçlar: Elde edilen verilerin analiz edilmesi ile HTA'nın öğrencilerin başarısı üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğu, sınıf içi algılanan hata iklimini olumlu yönde etkilediği, öğrencilerin matematik kaygı seviyelerinin düşmesinde ve bilgilerin kalıcı hale gelmesinde etkili olduğu görülmüştür. Bunun dışında genel olarak HTA uygulamalarının öğrencileri bilişsel ve duyuşsal açıdan olumlu yönde etkilediği, öğretim hizmetinin niteliğini arttırdığı ve farklı konu ve derslerde de kullanılmasının etkili olabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine how the error-based activity (EBA) applications used in teaching the 6th grade fractions subject have an effect on the academic achievement of the students, the perceived error climate in the classroom, the students' math anxiety levels and the permanence of the information and the students' views on the EBA applications. Method: In the quantitative aspect of this research, which is a mixed-method study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in order to examine the effects of EBA applications on math achievement, math anxiety level, classroom error climate and permanence of information. Purposive sampling method was used to collect the quantitative data of the study. The study carried out in a public secondary school in Erzurum in the 2022-2023 academic year lasted for 5 weeks. Quantitative data were collected with the subject comprehension test (SCT), classroom error climate student questionnaire (CECSQ), and math anxiety scale (MAS) and analyzed in the SPSS program. Apart from this, in the qualitative aspect of this research which is a case study, semi-structured interviews were conducted with 9 volunteers from the experimental group in order to determine the students' views on error-based activity practices. The interviews were audio-recorded and the qualitative data obtained were subjected to content analysis. Findings: As a result of the analyzes of the pretest-posttest SCT performed on the dependent groups, it was seen that the effect size of the increase in the success level of the experimental group was larger. As a result of the analyzes of the CECSQ in the dependent groups, there was a significant difference in favor of the posttest only in the experimental group. As a result of the analyzes of the MAS on dependent groups, there was a significant difference in favor of the pretest only in the experimental group. As a result of the analysis of the posttest-permanence test SCT on dependent groups, there was no change in the success level of the experimental group, while there was a decrease in the success level of the control group. As a result of the analysis of the posttest SCT and CECSQ performed on the independent groups, there was a significant difference in favor of the experimental group. As a result of the analysis of the posttest MAS performed on the independent groups, there was a significant difference in favor of the control group. Apart from this, four categories emerged with the content analysis of the data obtained from the semi-structured interviews: cognitive effects of EBA, affective effects of EBA, effects of EBA on the quality of the teaching service, and application field of EBA. Conclusions: By analyzing the data obtained, it was seen that EBA had a positive effect on the success of the students, positively affected the perceived error climate in the classroom, was effective in reducing the students' math anxiety levels and making the information permanent. Apart from this, it has been concluded that EBA applications affect students in a positive way in terms of cognitive and affective aspects, increase the quality of teaching service and can be effective in different subjects and courses.