Çocuk yoğun bakım ünitemizde takip edilen travma hastalarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of trauma patients followed up in our pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 799980
  2. Yazar: CANSU GÜNERHAN
  3. Danışmanlar: DR. ABDULRAHMAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mortalite, pediatrik travma, prognoz, travma skorları, Mortality, pediatric trauma, prognosis, trauma scores
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Travma, dünya genelinde tüm yaş grupları için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gelişmiş ülkelerde pediatrik travma, çocuklarda ve gençlerde önde gelen ölüm ve sakatlık sebebidir. Pediatrik yoğun bakım ünitesine başvuran çocuklar, yaralanmalarının ciddiyeti nedeniyle en yüksek morbidite ve mortaliteye sahiptir. Bu çalışmada, tek bir merkezde üç yıl boyunca takip edilen pediatrik travma hastalarının demografik özellikleri, travma nedenleri, mortalite oranı, travma tipleri retrospektif olarak incelenmiş ve skorlama sistemlerinin mortaliteyi öngörmedeki güçleri karşılaştırılmıştır. Bu veriler yoluyla kliniğimizin ve hastanemizin travma sağaltım yönetimini, uluslararası verilerle kıyaslamak ve hasta yönetiminin iyileştirilmesine katkı sağlayacak tedbirleri almak hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda, (tek merkezli ve 8 yataklı) çocuk yoğun bakım ünitemizde Ocak 2020-Ocak 2023 tarihleri arasında travma nedeni ile interne edilmiş olan çocuk hasta verileri bilgisayar kayıtlarından retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya alınan 122 hastanın; demografik özellikleri, travmanın etyolojisi, yoğun bakım ve hastane yatış gün sayıları, klinik özellikleri, çocuk yoğun bakıma yatış anında saptanan laboratuvar ve radyolojik tetkiklerin sonuçları ile uygulanan tedaviler, kan ve kan ürünleri transfüzyonu, invaziv ve/veya non-invaziv solunum desteği ihtiyacı, inotrop ihtiyacı, ameliyat olma durumu, geçirdiği operasyonun tipi, taburculuk durumu, PRISM-3 skorları hastane bilgi sistemi verilerinden kayıt altına alınmıştır; elde edilen bulgulardan PTS, PEWS, ve GCS skorları hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS paket programı versiyon 28.0 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) kullanılmıştır. Pediatrik travma skorlama sistemleri olan PTS, PEWS, GCS ve PRISM-3'nün; travma olgularındaki mortalite durumunu, inotrop ihtiyacını ve mekanik ventilasyon gereksinimini öngörmedeki performansları ROC eğrisi analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışma, Ocak 2020 ile Ocak 2023 tarihleri arasında travma tanısıyla yoğun bakıma yatırılan 122 pediatrik travma hastasını kapsamaktadır. Çalışmanın amacı, pediatrik travma hastalarında demografik özellikler, travma nedenleri, mortalite oranı, travma tiplerini incelemek ve mortaliteyi öngörmede skorlama sistemlerinin performansını karşılaştırmaktır. Bu amaçla, pediatrik travma skorlama sistemleri olan PTS, PEWS, GCS ve PRISM-3'nün mortalite öngörüsündeki performansları ROC eğrisi analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda mortalite oranı %10.6 olarak bulunmuştur. PRISM-3 skorlama sistemi, mortaliteyi en sensitif ve en spesifik şekilde öngörebilme özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. PRISM için sınır değeri 21, GCS için de sınır değeri 9.5 olarak alındığında, mortalite öngörme değerleri PRISM için sensitivite: %100 ve spesifite: %99.1, GCS için sensitivite: %100, spesifite: %84.4 olarak belirlenmiştir. Skorlama sistemlerinin mortalite öngörüsündeki ROC eğrisi analizlerinde, PRISM için AUC 0.999, PEWS için AUC 0.953, PTS için AUC 0.951 ve GCS için AUC 0.943 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar, skorlama sistemlerinin mortalite öngörüsünde benzer performans sergilediğini göstermektedir. Mortalite riskini öngörebilmek için belirlenen sınır değerleri şu şekildedir: PRISM-3>21, PTS6.5. İnotrop ihtiyacını öngörme güçlerini karşılaştırdığımızda, PRISM-3 için eşik değeri 11.5 olarak belirlendiğinde, sensitivite %90.9 ve spesifite %91.9 olarak bulunmuştur. Bu nedenle, PRISM-3 skorlama sistemi inotrop ihtiyacını öngörmede en iyi performansı sergilemektedir. Mekanik ventilasyon gereksinimi açısından ise dört skorlama sistemi arasında en iyi spesifiteye sahip olan sistem PEWS olarak bulunmuştur (eşik değer: 2.5; spesifite %91.4). Sonuç: PRISM-3 skorlama sistemi, ağır ve çok sayıda travma geçiren çocukların prognozunu değerlendirmek için güvenilir bir araç olarak kabul edilmektedir. Göreceli basitliği ve yoğun bakım ünitelerinde yaygın olarak kullanılması, diğer kullanım argümanlarını da desteklemektedir. Özellikle kafa travmasının mortalite üzerindeki büyük etkisi göz önüne alındığında, GCS gibi daha basit bir skorlama sisteminin bile mortalite riskini tahmin etmede aynı doğruluk seviyesini göstermesi dikkat çekicidir. Bu nedenle, bu skorlama sistemlerinin travma hastalarının prognozunu değerlendirmede önemli bir rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Trauma is a significant public health problem worldwide, affecting all age groups. In developed countries, pediatric trauma is a leading cause of death and disability in children and adolescents. Children presenting to the pediatric intensive care unit have the highest morbidity and mortality due to the severity of their injuries. This study retrospectively examined the demographic characteristics, causes of trauma, mortality rate, and trauma types of pediatric trauma patients followed for three years at a single center. The study also compared the predictive power of scoring systems for mortality. The aim was to compare our clinic's trauma management with international data and implement measures to improve patient management based on these findings. Methods: In our study, the data of pediatric patients who were admitted to our (single-center and 8-bed) pediatric intensive care unit due to trauma between January 2020 and January 2023 were retrospectively examined from computer records. The demographic characteristics, etiology of trauma, duration of intensive care and hospital stay, clinical features, laboratory and radiological test results obtained at admission to the pediatric intensive care unit, administered treatments, transfusion of blood and blood products, need for invasive and/or non-invasive respiratory support, inotropic support requirement, surgical procedures performed, type of surgery, discharge status, and PRISM-3 scores of the 122 included patients were recorded from the hospital information system. PTS, PEWS, and GCS scores were calculated based on the obtained findings. Statistical analysis was performed using SPSS software version 28.0 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA). The performance of pediatric trauma scoring systems including PTS, PEWS, GCS, and PRISM-3 in predicting mortality, inotropic support requirement, and mechanical ventilation need in trauma cases was evaluated through ROC curve analysis. Results: This study includes 122 pediatric trauma patients admitted to the intensive care unit with a diagnosis of trauma between January 2020 and January 2023. The aim of the study is to examine the demographic characteristics, causes of trauma, mortality rate, and types of trauma in pediatric trauma patients, and to compare the performance of scoring systems in predicting mortality. For this purpose, the performance of pediatric trauma scoring systems, including PTS, PEWS, GCS, and PRISM-3, in predicting mortality was evaluated using ROC curve analysis. The mortality rate in our study was found to be 10.6%. The PRISM-3 scoring system was determined to have the highest sensitivity and specificity in predicting mortality. When the threshold value was set at 21 for PRISM and 9.5 for GCS, the predictive values for mortality were determined as sensitivity: 100% and specificity: 99.1% for PRISM, and sensitivity: 100% and specificity: 84.4% for GCS. In the ROC curve analysis of scoring systems in predicting mortality, the AUC was found to be 0.999 for PRISM, 0.953 for PEWS, 0.951 for PTS, and 0.943 for GCS. These results indicate that the scoring systems have similar performance in predicting mortality. The threshold values for predicting mortality risk are as follows: PRISM-3>21, PTS6.5. When comparing their predictive power for inotropic requirement, PRISM-3 showed a sensitivity of 90.9% and specificity of 91.9% when the threshold value was set at 11.5. Therefore, the PRISM-3 scoring system demonstrates the best performance in predicting inotropic requirement. In terms of mechanical ventilation requirement, the PEWS system exhibited the highest specificity among the four scoring systems with a threshold value of 2.5 and specificity of 91.4%. Conclusion: The PRISM-3 scoring system is considered a reliable tool for evaluating the prognosis of children who have experienced severe and multiple traumas. Its relative simplicity and widespread use in intensive care units support other arguments for its use. Particularly considering the significant impact of head trauma on mortality, it is noteworthy that even simpler scoring systems like GCS demonstrate the same level of accuracy in predicting mortality risk. Therefore, it can be said that these scoring systems play a significant role in assessing the prognosis of trauma patients.