Çocuk yoğun bakım ünitesinde travma nedeniyle takip edilen hastalarda morbidite ve mortaliteyi etkileyen faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors affecting morbidity and mortality in patients followed up due to trauma in the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 983880
  2. Yazar: HAZAL KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik travma, Mortalite, Morbidite, Travma skorları, Çocuk Yoğun Bakım, pediatric trauma, mortality, morbidity, trauma scores, pediatric intensive care unit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş- Amaç : Bu çalışmada 2018–2024 yılları arasında travma nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastaların verileri incelenerek mortalite ve morbidite oranlarının, travma etyolojisinin, uygulanan tedavilerin ve sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çocuk yoğun bakım ünitemizde Ocak 2018 – Aralık 2024 tarihleri arasında travma nedeniyle takip edilen toplam 98 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru şekilleri, travma mekanizmaları, vital bulguları, laboratuvar sonuçları, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri, uygulanan tedaviler kaydedildi. Hastalar GKS (Glasgow Koma Skoru), PTS (Pediatrik Travma Skoru), ISS, PRISM III ve PELOD skorları ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunu 98 hasta oluşturdu. Hastaların çoğunluğu erkekti. En sık travma nedeni yüksekten düşme olup, yaz aylarında başvuruların daha yoğun olduğu saptandı. Mortalite oranı %10,2 olarak bulundu. Baş-boyun travması olan hastalarda mekanik ventilasyon ihtiyacının daha yüksek olduğu gözlendi. Kan transfüzyonu ve inotrop desteği alan hastaların yoğun bakımda kalış süreleri anlamlı olarak daha uzundu. Exitus olan hastaların GKS, PTS ve PRISM-III skorları sağ kalanlara göre anlamlı derecede düşük bulundu. Sonuç: Çalışmamızda çocukluk çağı travmalarında yüksekten düşmelerin en sık etyoloji olduğu, mortalite oranlarının literatür ile uyumlu olduğu belirlendi. Mortalite ve morbiditenin öngörülmesinde klinik takip ile skorlama sistemlerinin de önemli katkı sağladığı görülmektedir. Çocuk travma hastalarının yönetiminde multidisipliner yaklaşım ve erken müdahale, sağkalım ve prognoz açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the mortality and morbidity rates, trauma etiology, applied treatments, and outcomes of patients who were admitted to the pediatric intensive care unit due to trauma between 2018 and 2024. Methods: Medical records of 98 patients admitted to our pediatric intensive care unit with trauma between January 2018 and December 2024 were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, mode of admission, trauma mechanisms, vital signs, laboratory results, length of stay in the intensive care unit and hospital, and treatments were recorded. Patients were assessed using GCS (Glasgow Coma Scale), PTS (Pediatric Trauma Score), PEWS, ISS, AIS, PRISM III, and PELOD scores. Results: The study population consisted of 98 patients, the majority of whom were male. Falls from height were the most common trauma mechanism, and admissions were more frequent in summer months. The overall mortality rate was 10.8 %. Patients with head and neck trauma required mechanical ventilation more frequently. Those who received blood transfusion and inotropic support had significantly longer intensive care unit stays. Deceased patients had significantly lower GCS, PTS, and PRISM-III scores compared to survivors. Conclusion: Our findings indicate that falls from height are the leading cause of pediatric trauma in our cohort, with mortality rates consistent with the literature. Scoring systems, together with careful clinical follow-up, play an important role in predicting mortality and morbidity. A multidisciplinary approach and early intervention are crucial for improving survival and outcomes in pediatric trauma patients.