Total intravenöz anestezi (Tıva- tcı) tekniği ile intrakranial kitle operasyonu yapılan hastalarda ağrı monitörizasyonu kullanılarak analjezi, hemodinamik parametreler ve derlenme özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of analgesia, hemodynamic parameters and recovery characteristics using nociception monitoring in patients undergoing intracranial mass surgery with total intravenous anesthesia (Tiva-tci)
- Tez No: 799993
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: hedef kontrollü infüzyon, intrakranial kitle cerrahisi, intraoperatif nosisepsiyon monitörizasyonu, NOL indeks monitörizasyonu, opioid, target controlled infusion, intracranial mass surgery, intraoperative nociception monitoring, NOL index monitoring, opioid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Amaç: Bu prospektif, randomize kontrollü çalışmanın amacı, Hedef Kontrollü İnfüzyon (HKİ-TİVA) ile Total İntravenöz Anestezi uygulanan intrakraniyal tümör cerrahisi geçiren hastalarda standart monitörizasyon ve Nosisepsiyon Düzeyi (NOL) indeks ile monitörizasyonun toplam analjezik, hipnotik ilaç dozları ve hemodinamik parametreleri açısından karşılaştırılmasıdır. İkincil amaç, şiddetli ağrılı uyaranlardan sonra NOL indeks ve Kalp Atım Hızı (KAH) değişkenliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Uludağ Üniversitesi Etik Kurulu ve hastaların bilgilendirilmiş onamı sonrası (08/09/2020, 2020-15/15) elektif, intrakranial tümör cerrahisi planlanan ASA sınıf II-III, 18-65 yaş, 50 hasta çalışmaya alındı. Kontrol grubuna (n=25) standart monitörizasyon (invaziv arter monitörizasyonu, 5 derivasyonlu EKG, periferik oksijen satürasyonu) ve BİS (Bispectral Index Score) monitörizasyonu, çalışma grubuna (n=25) bunlara ek olarak NOL indeks monitörizasyonu yapıldı. HKİ-TİVA sırasında her iki grupta propofol (Schnider) etki yeri konsantrasyonu (Ce), BİS skoru 40-60 arasında olacak şekilde ve remifentanil (Minto) Ce'nu ise kontrol grubunda standart hemodinamik verilere, çalışma grubunda NOL indeks değeri 10-25 arasında olacak şekilde titre edildi. Sistolik, Diyastolik ve Ortalama Arter Basıncı (SAB, DAB, OAB), Kalp Atım Hızı (KAH), BİS değerleri; çalışma grubunda ek olarak NOL indeksleri indüksiyon öncesi, entübasyon, çivili başlık takılırken, cilt insizyonu, kas ve periost disseksiyonu, kraniotomi, dura açılırken, kitle eksizyonu, dura kapatılması, kas ve periost kapatılması, cilt kapatılması, infüzyonların kesilmesi sırasında kaydedildi. Hemodinamik parametreler, uygulanan propofol ve remifentanil dozları karşılaştırıldı. Şiddetli ağrılı uyaran olarak belirlenen entübasyon, çivili başlık takılması, cilt insizyonu ve kraniotomi öncesinde ve sonrasındaki NOL indeks değişimleri KAH değişimleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: İki grup arasında demografik veriler açısından fark yoktu. Kontrol grubunda operasyon süresi anlamlı ölçüde daha uzundu. Çalışma grubunda iii verilen propofol dozu anlamlı ölçüde daha yüksekti. Uygulanan remifentanil dozları açısından anlamlı bir fark yoktu. Şiddetli ağrılı uyaranlar sonrasında ölçülen NOL indeks değerleri, öncesinde ölçülen değerlere göre anlamlı ölçüde daha yüksekti. Sonuç: Bu çalışma intrakranial tümör cerrahisi geçiren hastalarda etki yeri hedef kontrollü infüzyon sırasında NOL indeks ile monitörizasyonun standart monitörizasyon ile karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Bu çalışmaya göre NOL ile intraoperatif nosisepsiyon izlemi, ağrılı uyaranların saptanması ve izlenmesinde KAH değişikliklerine göre güvenilir bir yöntem olmasına karşın tüketilen opioid dozunu azaltması açısından anlamlı bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this prospective, randomized controlled study was to compare to total analgesic, hypnotic drug doses and hemodynamic parameters during Total Intravenous Anesthesia with Target Controlled Infusion (TIVA-TCI) in patients undergoing intracranial tumor surgery monitored with standard monitors or plus Nociception Level (NOL) index monitor. The secondary goal is to examine the variability of Heart Rate (HR) with NOL index changes after severe noxius stimuli. Materials and Methods: The study was conducted in 50 patients aged between 18-75 years, with the American Society of Anesthesiologists (ASA) classification II-III, who would undergo intracranial mass surgery after ethics committee approval (08/09/2020, 2020-15/15) and written consent from the patients. Standard monitoring (invasive arterial monitoring, 5-lead ECG, peripheral oxygen saturation) and BIS (Bispectral Index Score) monitoring was performed in the control group (n=25), and NOL index monitoring was performed in addition to these in the study group (n=25). During TIVA-TCI, propofol (Schnider) effect side concentration (Ce) was titrated to BIS score between 40-60 and remifentanil (Minto) Ce to standard hemodynamic parameters in the control group and NOL index value between 10-25 in the study group. Systolic, Diastolic and Mean Arterial Pressure (SAB, DAP, MAP), Heart Rate (HR), BIS values were recorded. In addition, NOL index in the study group were recorded before induction, intubation, placement pin whole, skin incision, muscle and periosteal dissection, craniotomy, dural v incision, mass excision, dural suturation, muscle and periosteum suturation, skin suturation, and interruption of infusions. Hemodynamic parameters, administered propofol and remifentanil doses were compared. NOL index changes before and after intubation, placement pin whole, skin incision and craniotomy, which were determined as severe noxious stimuli, were compared with changes in HR. Results: There was no difference between the two groups in terms of demographic data. The operation time was significantly longer in the control group. The dose of propofol administered in the study group was significantly higher. There was no significant difference in remifentanil doses administered. NOL index values measured after severe noxious stimulus were significantly higher than the values measured before. Conclusion: This is the first study to compare NOL index and standard monitoring during effect side target-controlled infusion in patients undergoing intracranial tumor surgery. However, according to this study, although intraoperative nociception monitoring with NOL is a reliable method compared to HR changes in the detection and monitoring of painful stimuli, it has no significant effect in reducing the dose of opioids administered.