İnguinal herni onarımı yapılan pediatrik hastalarda hedef kontrollü infüzyon yöntemiyle uygulanan anesteziyle inhalasyon anestezisi yönteminin hasta sonuçlarına etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of anesthesia applied by target controlled infusion method and inhalation anesthesia method on patient outcomes in pediatric patients undergoing inguinal hernia repair
  1. Tez No: 875908
  2. Yazar: ESRA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KARAMEHMET YILDIZ, DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZ GERGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Kontrollü İnfüzyon, İnguinal Herni, Total İntravenöz Anestezi, İnhalasyon Anestezi, Target-Controlled Infusion, Inguinal Hernia, Total Intravenous Anesthesia, Inhalation Anesthesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İNGUİNAL HERNİ ONARIMI YAPILAN PEDİATRİK HASTALARDA HEDEF KONTROLLÜ İNFÜZYON YÖNTEMİYLE UYGULANAN ANESTEZİYLE İNHALASYON ANESTEZİSİ YÖNTEMİNİN HASTA SONUÇLARINA ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Genel anestezi yaygın olarak inhalasyon anestezisi ve total intravenöz anestezi şeklinde iki farklı yöntemle uygulanır. Bu araştırmanın amacı, inguinal herni onarımı yapılan pediatrik yaş grubu hastalarda, total intravenöz anestezi yöntemi kullanılarak uygulanan hedef kontrollü infüzyon yöntemiyle inhalasyon anestezisi yöntemlerinin intraoperatif ve postoeratif etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Etik kurul onayı ve hastalardan aydınlatılmış onam alındıktan sonra inguinal herni onarımı cerrahisi uygulanan 3-12 yaş, 10 kg üstü, ASA I-II ,60 pediatrik hasta üzerinde gerçekleştririldi. Olgular, kapalı zarf tekniği ile randomize edilerek 2 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu inhalasyon anestezisi grubunda; hastalara 2 mg/kg propofol ve 1 µg/kg fentanil ile İV anestezi indüksiyonu uygulandı. TCİ grubundaki hastalarda ise, BIS değeri %60'ın altına düşene kadar hedef etki alanı konsantrasyonu 3 µg/ml olacak şekilde propofol ile sağlandı. Analjezik etkinlik için 1 µg/kg fentanil İV yapıldı. Her iki gruptaki hastalara postoperatif analjezik etkinlik için kaudal blok yapıldı. Endotrakeal entübasyon gerekli olduğunda 0,6 mg/kg rokuronyum verildikten sonra endotrakeal entübasyon uygulandı. Anestezi idamesinde ilaç dozları her iki grupta BIS değerini %40-60 arasında tutacak şekilde titre edildi. İntraoperatif dönemde hastaların kalp atım hızı, non-invaziv kan basıncı, periferik oksijen saturasyonları ve BIS değerleri ölçüldü ve kaydedildi. Postoperatif derlenme üntesinde ise intraoperatif dönemde takip edilen parametrelere ek olarak, Modifiye Aldrete Derlenme Skoru (MASS) ile hastaların uyanma süresi değerlendirilerek kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz hastaların demografik verileri benzerdi. İnhalasyon grubunda ortalama yaş 4,17; Total İntravenöz Anestezi/Hedef Kontrollü İnfüzyon grubunda 6 olarak hesaplandı. Hastaların peroperatif operasyon süre ortalamaları iki grupta benzerdi. Hastaların laringeal mask airway çıkarılma ve göz açma süreleri Total İntravenöz Anestezi/Hedef Kontrollü İnfüzyon grubunda daha uzundu. Total İntravenöz Anestezi/Hedef Kontrollü İnfüzyon grubundaki çocukların KAH değerleri (LMA yerleştirilme sonrası, operasyon 1-5-15-30. dakikalar, LMAçıkarılma öncesi ve sonrası, derlenme 1-5-15-30. dakikalar) daha düşük olarak seyretti. Hastaların bazal SKB, DKB, OKB değerlerine bakıldığında Total İntravenöz Anestezi/Hedef Kontrollü İnfüzyon grubunda daha yüksek seyretti. Diğer ölçüm zamanlarının tümünde SKB, DKB ve OKB değerler arasında farklılık saptanmadı. İnhalasyon grubunda Total İntravenöz Anestezi/Hedef Kontrollü İnfüzyon grubuna göre derlenmenin 30. dakikasında SpO2 daha yüksekti. Derlenmenin 30. dakikası dışındaki tüm ölçüm zamanlarında SpO2 değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. BIS değerleri ortalamaları operasyonlar süresince, genel anestezi için ideal aralık olarak kabul edilen 40-60 arasında seyretti. BIS değeri operasyonun 15. dakikasında inhalasyon grubunda, 30. dakikasında Total İntravenöz Anestezi/Hedef Kontrollü İnfüzyon grubunda ve laringeal mask airway çıkarılma sonrasında inhalasyon grubunda istatiksel olarak yüksek seyretti. Modifiye Aldrete Skorlarında inhalasyon anestezisinde daha hızlı yükselmesine rağmen hastaların ortalama skorları istenen düzeydeydi. Modifiye Aldrete Skorlarına bakıldığında derlenmenin 5. dakikasında inhalasyon grubunda anlamlı olarak yüksek seyretti. Derlenmenin diğer ölçüm zamanlarında gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sonuç: Pediatrik yaş grubundaki çocuklarda Hedef Kontrollü İnfüzyon ile propofol kullanılarak uygulanan Total İntravenöz Anestezinin, sevofluran ile uygulanan inhalasyon anestezisi ile benzer şekilde güvenli olduğu, inhalasyon anestezisine göre daha iyi intraoperatif hemodinamik stabilizasyon ve yeterli anestezi derinliği sağlamasının yanında inhalasyon anestezisine göre uzamış göz açma ve derlenme sürelerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFECT OF ANESTHESIA APPLIED BY TARGET CONTROLLED INFUSION METHOD AND INHALATION ANESTHESIA METHOD ON PATIENT OUTCOMES IN PEDIATRIC PATIENTS UNDERGOING INGUINAL HERNIA REPAIR ABSTRACT Objective: General anesthesia is commonly administered in two different methods: inhalation anesthesia and total intravenous anesthesia. The aim of this study is to compare the intraoperative and postoperative effects of anesthesia administered using the target-controlled infusion method under total intravenous anesthesia with inhalation anesthesia methods in pediatric patients undergoing inguinal hernia repair. Materials and Methods: After obtaining ethical approval and informed consent from patients, inguinal hernia repair surgery was conducted on 60 pediatric patients aged 3-12 years, weighing over 10 kg, with ASA I-II classification. The cases were randomized into two groups using a sealed envelope technique. In the inhalation anesthesia group, anesthesia induction was performed with 2 mg/kg propofol and 1 µg/kg fentanyl intravenously. In the TCI (target-controlled infusion) group, anesthesia induction was achieved with propofol adjusted to a target effect-site concentration of 3 µg/ml until the BIS (bispectral index) value dropped below 60%. For analgesic effect, 1 µg/kg fentanyl was administered intravenously in both groups. Endotracheal intubation was performed after administering 0.6 mg/kg rocuronium when necessary in both groups. During anesthesia maintenance, drug doses were adjusted to maintain BIS values between 40-60 in both groups. Intraoperatively, heart rate, non-invasive blood pressure, peripheral oxygen saturations, and BIS values were measured and recorded. Postoperatively, in addition to the parameters monitored intraoperatively, the Modified Aldrete Recovery Score (MASS) was used to evaluate the awakening time and recorded during the recovery period. Results: The demographic characteristics of the patients included in our study were similar. The mean age in the inhalation group was 4.17 years, while in the Total Intravenous Anesthesia/Target-Controlled Infusion (TCI) group, it was 6 years. The mean intraoperative operation times were similar in both groups. The removal of laryngeal mask airway and eye opening times were longer in the Total Intravenous Anesthesia/TCI group. Children in the Total Intravenous Anesthesia/TCI group had lower heart rate values (post-intubation, operation at 1-5-15-30 minutes, pre- and post-extubation, recovery at 1-5-15-30 minutes). Baseline systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and oxygen saturation (SpO2) values were higher in the Total Intravenous Anesthesia/TCI group. There was no significant difference in SBP, DBP, and SpO2 values between the groups at other measurement times. SpO2 was higher in the inhalation group compared to the Total Intravenous Anesthesia/TCI group at the 30th minute of recovery, but there was no significant difference in SpO2 values at other measurement times. Mean BIS values remained within the ideal range of 40-60 throughout the operations. BIS values were statistically higher in the inhalation group at the 15th minute of the operation, in the Total Intravenous Anesthesia/TCI group at the 30th minute of the operation, and after removal of the laryngeal mask airway in the inhalation group. Despite faster rise in Modified Aldrete Scores in inhalation anesthesia, the average scores were satisfactory. Modified Aldrete Scores were significantly higher in the inhalation group at the 5th minute of recovery. There was no significant difference in scores between the groups at other recovery measurement times. Conclusion: In pediatric patients, Total Intravenous Anesthesia (TIVA) using Target-Controlled Infusion (TCI) with propofol has been shown to be as safe as inhalation anesthesia with sevoflurane. It provides better intraoperative hemodynamic stability and adequate depth of anesthesia compared to inhalation anesthesia. However, TIVA with propofol is associated with prolonged eye opening and recovery times compared to inhalation anesthesia.