Aseptik gevşeme oluşumunda farklı insert hammaddelerinin etkilerinin hayvan modellemesinde deneysel olarak karşılaştırılması
Comparing the effects of different insert raw materials on aseptic loosening formation in animal modelling
  1. Tez No: 799994
  2. Yazar: CELALEDDİN BİLDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARANSEL SAYGI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, aseptik gevşeme, polietilen, antioksidan, Vitamin E
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Artroplasti cerrahisinin en önemli komplikasyonlarından birisi aseptik gevşemedir. Aseptik gevşeme patogenezinde, partiküllere karşı gelişen immün yanıtın rol oynadığı bilinmektedir. Polietilen (PE), bu partiküller içerisinde önemli bir yere sahiptir. İn vivo ortamda, PE hammaddelerinin yarattığı aseptik gevşemeyi değerlendiren sınırlı sayıda çalışma vardır. Amaç: Çalışmamızda, in vivo protez modellemesi üzerinde highly cross-linked polyethylene (HXLPE) ve Vitamin E'li HXLPE (VE-HXLPE) partiküllerinin yarattığı aseptik gevşemenin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 39 adet Sprague Dawley türü sıçan rastgele üç gruba ayırılarak başlandı. Sıçanların diz eklemleri açılarak femoral intramedüller kanalları, gruplarına göre Serum Fizyolojik (SF), HXLPE partiküllü SF ve VE-HXLPE partiküllü SF ile yıkandı. Sonrasında femoral eklem yüzeylerine titanium implant yerleştirildi. Sıçanların diz eklemlerine, haftalık aralıklarla gruplarına göre aynı yıkama sıvılarıyla enjeksiyonlar yapıldı. Sıçanlar, 3. hafta sonunda sakrifiye edilerek radyolojik ve histopatolojik incelemeye alındı. Sonuç: Aseptik gevşemenin radyolojik bulgusu olan implant çevresi radyolüsen hat, üç grupta da direkt röntgen grafilerinde gözlenmedi. Histopatolojik değerlendirme için periprostetik membran oluşumu, inflamatuvar hücre artışı, implant çevresindeki kıkırdak ve kemik dokuda hücresel hasara bakıldı. VE-HXLPE partiküllerinin HXLPE partiküllerine göre daha az hücresel hasar miktarına ve periprostetik membran kalınlığına sebep oldukları gözlemlendi (p0.05). Çıkarımlar: HXLPE'nin VE-HXLPE'ye göre daha belirgin osteolize neden olduğuna yönelik sonuçlar elde edilmiştir. PE aşınmasına bağlı gelişen aseptik gevşemenin neden olduğu revizyon cerrahisi ihtiyacını azaltmak için antioksidan içeren PE kullanımı avantaj sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Aseptic loosening is one of the most important complications of arthroplasty surgery. It is known that immune response against particles plays a role in the pathogenesis of aseptic loosening. The polyethylene has an important place in these particles. There are limited number of in vivo researches studying aseptic loosening caused by polyethylene debris. Objective: The aim of present study is to evaluate the aseptic loosening created by HXLPE and VEHXLPE particles in an in vivo knee prosthesis model. Materials and Methods: Thirty-nine male Sprague Dawley rats, which were randomized into 3 groups, were included in the study. After surgical exposure of knee joints of rats, femoral intramedullary canals were drilled and washed with saline, HXLPE particles containing saline and VE-HXLPE particles containing saline according to their groups. Afterwards titanium implant was placed to femoral articular surface for each animal. Each rat weekly received intraarticular injection of the same solution which was used in the wash of their femoral canal. The rats were sacrificed at the end of third week and then were undergone radiological and histopathological evaluations. Result: Radiological finding of aseptic loosening, which is radiolucent line around implant, was not observed in any of the animals. For histopathological evaluation; periprosthetic membrane formation, increased inflammatory cells, cellular damage of cartilage and bone tissue around the implant were assessed.