Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Şubat 2024 - 31 Ocak 2025 tarihleri arasında mekanik ventilasyon uygulanan hastaların endikasyonları, izlemi, komplikasyon ve sonuçları
Ankara University Faculty of Medicine Paediatric Intensive Care unit 1 February 2024 - indications, monitoring, complications and outcomes of patients undergoing mechanical ventilation between 31 January 2025
  1. Tez No: 963402
  2. Yazar: FATMA DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANIL KENDİRLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik ventilasyon (MV), Akut solunum yetmezliği, Çocuk yoğun bakım ünitesi, Mechanical ventilation (MV), Acute respiratory failure, Paediatric intensive care unit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
TÜRKÇE ÖZET Giriş ve Amaç: Akut solunum yetmezliği, çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) ciddi morbidite ve mortalite nedenlerinden biri olarak kabul edilir ve tüm ÇYBÜ başvurularının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Mekanik ventilasyon (MV) dünya çapında akut ve kronik solunum yetmezliğinde invaziv ve nonvaziv olarak kısa ve uzun süreli solunum destek tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. MV, solunum yetmezliği olan hastaların hayatta kalmasında temel tedavi yöntemidir. Çalışmamızda, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ÇYBÜ'sinde mekanik ventilatörde izlenilen hastaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda ÇYBÜ'sinde 01.02.2024 – 31.01.2025 tarihleri arasında invaziv ve noninvaziv mekanik ventilatör tedavisi alan hastaların demografik özellikleri, tanıları, tedavi endikasyonları, mekanik ventilasyon modları, izlem süreçleri, görülen komplikasyonlar ve tedavi sonuçlarını kayıt ederek, mekanik ventilasyon uygulamasının hastaların izlem süresi, morbidite ve mortalite üzerine olan etkileri prospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya, bir yıllık süreç içerisinde ÇYBÜ'sinde yatarak MV tedavisi alan 199 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 70,51±68,84 ay olarak belirlenmiştir. Hastaların %42,7'si (n=85) kız, %57,3'ü (n=114) erkektir. MV endikasyonları hastaların %37,8'inde (n=75) solunum yetmezliği, %28,6'sında (n=57) postoperatif izlem, %10,6'sında (n=21) bilinç değişikliği, %6,0'sında (n=12) septik şok, %5,5'inde (n=11) kardiyak arrest, %5,5'nda (n=11) PARDS, %2,0 (n=4) kardiyojenik şok, %1,5'inde (n=3) hipovolemik şok, %1,5'inde (n=3) travma, %1,0'inde (n=2) solunum arrest, olarak saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların %65,8'inin (n=131) eşlik eden komorbiditesi vardı. Hastaların toplam MV süresi ortalaması 16,46±22,88 gün olarak bulunmuştur. Hastalar NIV solunum destek tipinde ortalama 7,50±6,49 gün, IMV solunum destek tipinde 14,98±22,47 gün izlenilmiştir. Hastaların %32,7'sine (n=65) entübasyon öncesinde, %29,1'ine (n=58) ekstübasyon sonrasında NIV uygulanmıştır. İzlem boyunca hastaların %80,4'üne (n=160) ayırma (weaning) protokolü uygulanmıştır. Çalışmamızda MV altında izlenen hastaların %42,2'sinde en az bir komplikasyon geliştiği saptanmıştır. Komplikasyonlar arasında en sık görülen durum %54,7 oranıyla ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) olmuştur. Çalışmamızda 81 hastada (%40,7) inotrop ve vazopresör ilaç kullanılmış olup; epinefrin (adrenalin) 73 (%36,7), noradrenalin (norepinefrin) 60 (%30,2), milrinon 23 (%11,6), dopamin 17 (%8,5), dobutamin 1 (%0,5), metilen mavisi 11 (%5,5) hastada kullanılmıştır. 134 hastaya (%67,3) sedasyon uygulanmıştır. Sedasyon ilaçlarından midazolam 92 hastada (%46,2) ve ketamin 90 hastada (%45,2) kullanılarak en çok kullanılan sedatif ajanlar olmuştur. İzlem boyunca 199 hastadan 8'ine (%4) trakeostomi açıldı. Hastaların hayatta kalma oranı %78.3 (n=156) olarak saptanmıştır. Sonuç: Mekanik ventilasyon uygulaması ÇYBÜ'de yatan kritik düzeydeki hastaların hayatta kalabilmesi için temel destek tedavisi olup, doğru endikasyonla, hangi tip desteğinin yapılacağının kararı ve yönetimi çok önemlidir. MV ile ilişkili komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve olduğunda yönetimi başarılı sonuçlar için değerlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: Acute respiratory failure is considered one of the major causes of morbidity and mortality in the paediatric intensive care unit (PICU) and accounts for approximately half of all PICU admissions. Mechanical ventilation (MV) is used worldwide as a short- and long-term respiratory support treatment method in acute and chronic respiratory failure, both invasively and non-invasively. MV is the primary treatment method for the survival of patients with respiratory failure. Our study aimed to evaluate patients monitored on mechanical ventilators in the PICU of Ankara University Faculty of Medicine. Material and Methods: In our study, the demographic characteristics, diagnoses, treatment indications, and treatment outcomes of patients who received invasive and non-invasive mechanical ventilator treatment between 01.02.2024 – 31 January 2025, the demographic characteristics, diagnoses, treatment indications, mechanical ventilation modes, monitoring processes, complications observed, and treatment outcomes of patients receiving invasive and non-invasive mechanical ventilator treatment were recorded. The effects of mechanical ventilation on patient monitoring duration, morbidity, and mortality were prospectively investigated. Results: A total of 199 patients who received MV therapy in the PICU over a one-year period were included in the study. The mean age of the patients was 70.51 ± 68.84 months; 42.7% (n=85) were female and 57.3% (n=114) were male. MV indications were respiratory failure in 37.8% (n=75), postoperative monitoring in 28.6% (n=57), altered consciousness in 10.6% (n=21), septic shock in 6.0% (n=12), cardiac arrest in 5.5% (n=11), PARDS in 5.5% (n=11), cardiogenic shock in 2.0% (n=4), hypovolemic shock in 1.5% (n=3), trauma in 1.5% (n=3), and respiratory arrest in 1.0% (n=2). Comorbidities were present in 65.8% (n=131) of the patients. The mean total MV duration was 16.46 ± 22.88 days. Patients receiving NIV support were monitored for an average of 7.50 ± 6.49 days, and those receiving IMV support for 14.98 ± 22.47 days. NIV was applied in 32.7% (n=65) of patients before intubation and in 29.1% (n=58) after extubation. During follow-up, 80.4% (n=160) of the patients underwent a weaning protocol. At least one complication developed in 42.2% of patients receiving MV, with ventilator-associated pneumonia (VAP) being the most common (54.7%). Inotropic and vasopressor medications were administered to 81 patients (40.7%), including epinephrine (36.7%, n=73), norepinephrine (30.2%, n=60), milrinone (11.6%, n=23), dopamine (8.5%, n=17), dobutamine (0.5%, n=1), and methylene blue (5.5%, n=11). Sedation was applied to 134 patients (67.3%), with midazolam (46.2%, n=92) and ketamine (45.2%, n=90) being the most commonly used sedatives. Tracheostomy was performed in 8 patients (4%) during follow-up. The overall survival rate was 78.3% (n=156). Conclusion: Mechanical ventilation is a fundamental supportive treatment for the survival of critically ill patients admitted to the ICU, and the decision and management of which type of support to provide, based on the correct indication, is very important. Preventing the development of complications associated with MV and managing them when they occur is valuable for achieving successful outcomes.