Dijital sanat uygulamalarının günümüz sanatına yansımaları
Reflections of digital art practices on today's art
- Tez No: 800153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKİN DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sanat, Dijital Resim Sanatı, Teknoloji ve Sanat, Digital Art, Digital Art of Painting, Technology and Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sanat dünyası, Sanayi Devrimi'nde yaşanan teknolojik gelişmelerin paralelinde yükselen bir ivmeyle değişim ve yenileşme sürecine girmiştir. Günümüzde alanı sürekli genişleyen ve yeniliği de beraberinde getiren Dijital Sanat 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren elektronik teknolojilerle karşılaşan insanlar, yeni teknolojiyi sanat pratiklerinde deneyimleyerek kendilerine farklı yollar aramışlardır. Teknoloji günümüzde çok hızlı gelişen ve birçok sanat dalını etkileyen bir faktör olmuştur. Resim sanatı da bu gelişmelerden geri kalmayarak çağa uyum sağlayan gelişen bir sanat dalıdır. Dijital sanat, üretim aşamasında çeşitli bilgisayarların rol aldığı, sanal bir ortamda oluşan sanat biçimidir. Resim sanatı, sanatçının kâğıt, tuval vb. zeminler üzerinde yapılabildiği gibi bilgisayarlar ve çeşitli tabletler kullanılarak dijital ortamlarda da farklı yazılım ve programlarla da gerçekleştirilebilmektedir. Dijital resim sanatı, bilgisayarların gelişmesiyle doğru oranda gelişim göstermiş ve birçok sanatçıyı etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The art world has entered a process of change and innovation with a rising momentum in parallel with the technological developments experienced in the Industrial Revolution. Today, digital art, which is constantly expanding and bringing innovation, emerged in the 20th century. Since the second half of the 20th century, people who have encountered electronic technologies have sought different ways by experiencing the new technology in art practices. Today, technology has become a factor that develops very rapidly and affects many branches of art. The art of painting is a developing branch of art that adapts to the era by not falling behind these developments. Digital art is a form of art that is formed in a virtual environment in which various computers play a role in the production phase. Painting art, artist's paper, canvas, etc. It can be done on floors, as well as in digital environments using computers and various tablets, with different software and programs. The art of digital painting has developed at the right rate with the development of computers and has influenced many artists.