Türkiye sağlık turizminde yabancı seyahat acentelerinin rolü: Kazakistan seyahat acenteleri örneği
The role of foreign travel agencies in Turkey's health tourism: Example of Kazakhstan travel agencies
  1. Tez No: 800167
  2. Yazar: SALTANAT SEIILBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Seyahat Acenteleri, Medikal Turizm, Health Tourism, Travel Agencies, Medical Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki sağlık turizminde Kazakistan seyahat acentelerinin rolünü inceleyerek, seyahat acentelerinin Türkiye sağlık turizmindeki rolünü görebilmek amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı, turizmin yeni ve önemli boyutunun biri olan sağlık turizmi alanında seyahat acentelerinin katkılarını gösterebilmektir. Literatür taramasında sağlık turizminin birçok alanda incelenmiş olduğu görülmektedir ancak seyahat acentelerinin sağlık turizmine etkisi veya sağlık turizminde rolü açısından çalışmalar bulunmamaktadır ve dolayısıyla bu çalışmayla birlikte Kazakistan seyahat acentelerinin Türkiye sağlık turizminde nasıl bir rol aldığını araştırmak ve bu alandaki literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Araştırma yapılmadan önce gerçekleştirilen literatür taramasında çalışmaların çoğunluğunun SWOT analiz yaparak yorumlandığını görmek mümkündür. Literatürden farklı olarak, araştırma kapsamında seyahat acentelerinin rolünü belirleyebilmek amacıyla, veri toplama aracı olarak görüşme yöntemi tercih edilmiştir. Bu kapsamda seyahat acenteleri ile nitel araştırma yöntemlerinden olan mülakat yöntem ile araştırma yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yapılmasının sebebi araştırma konusu ile ilgili daha önce yapılan çalışmaların kısıtlı olması ve yeterli sayıda Kazakistan'da sağlık turizmi alanında çalışan seyahat acentelerinin resmi kaydına ulaşılamamasıdır. Araştırma çerçevesinde Kazakistan'da faaliyet gösteren seyahat acentelerinin çalışanları ve müdürleri ile önceden hazırlanan mülakat soruları ile görüşmeler yapılmıştır. Seyahat acentesi çalışmalarına ve işletmeye yönelik mülakat soruları iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kişi ve işletmeye dair demografik bilgilerine yönelik 5 soru, ikinci bölümde ise sağlık turizminde seyahat acentelerinin rolüne yönelik 10 soru bulunmaktadır. Mülakat toplamda 9 seyahat acentesi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to see the role of travel agencies in health tourism in Turkey by examining the role of Kazakhstan travel agencies in health tourism in Turkey. The aim of the study is to show the contributions of travel agencies in the field of health tourism, which is one of the new and important dimensions of tourism. In the literature review, it is seen that health tourism has been examined in many areas, but there are no studies in terms of the effect of travel agencies on health tourism or their role in health tourism. In the literature review conducted before the research, it is possible to see that the majority of the studies were interpreted by SWOT analysis. Unlike the literature, the interview method was preferred as a data collection tool in order to determine the role of travel agencies within the scope of the research. In this context, research was conducted with travel agencies by the interview method, which is one of the qualitative research methods. The reason for the qualitative research in the study is that the previous studies on the research subject are limited and the official record of travel agencies working in the field of health tourism in Kazakhstan in sufficient numbers cannot be reached. Within the framework of the research, interviews were conducted with the employees and managers of travel agencies operating in Kazakhstan, with pre-prepared interview questions. Interview questions for travel agency studies and businesses consist of two parts. In the first part, there are 5 questions about the demographic information of the person and the business, and in the second part, there are 10 questions about the role of travel agencies in health tourism. The interview was conducted with 9 travel agencies in total.