Kabin ekibi üyelerinde algılanan stres seviyesinin müzakere tarzlarına etkisi
The effect of cabin crew members' stress level on negotiation styles
- Tez No: 800188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN GEDİK GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Aviation, Flight Attendant, Negotiation, Stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sivil havacılık sektöründe çalışan kabin ekibi üyeleri sıklıkla stres yaratan faktörlerle karşılaşmaktadır. Stres yaratan faktörleri çözümleyebilmek için kullanılan önemli çözüm yollarından birisi iletişimdir. Müzakere, anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için kurulan etkileşimdir. Kabin ekibi üyeleri için müzakere, bu stresli durumları da kapsayan senaryoların gerekliliğidir. Bu çalışmanın amacı, kabin ekibi üyelerinde algılanan stres seviyelerinin benimsenen müzakere tarzları ile ilişkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda ölçüm aracı olarak nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği seçilmiştir. Anket formu oluşturulurken; demografik değişkenleri belirlemeye yönelik 5 madde, 25 maddelik Algılanan Stres Ölçeği ve 30 maddelik Müzakere Tarzı Öz Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bu kapsamda İstanbul'da faaliyet gösteren havayolu işletmelerinde çalışan 250 kabin ekibi üyesine 50 maddelik anket formu gönderilmiştir. Gönderilen anket formlarından 215 tanesinden güvenilir araştırma verisi elde edilmiştir. Yanıtların sağlıksız olduğu düşünülen 40 adet anket formu veri setinden çıkarılmıştır. Çalışma IBM SPSS Statistics 25 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) paket programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; algılanan stres seviyesinin müzakere tarzı alt boyutlarından uzlaşmacı müzakere tarzı üzerinde anlamlı etkisi olmadığı; kaçınmacı, rekabetçi, uyuşmacı ve işbirlikçi müzakere tarzları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Literatürde benzer çalışmaya rastlanmamış olması nedeniyle bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Öneri olarak; havayolu işletmeleri eğitim birimlerinde kabin ekibi üyelerinin etkili müzakere stratejilerini geliştirecek çalışmalar için veri sağlayabilirler.
Özet (Çeviri)
Cabin crew members working in the civil aviation sector often face stressful factors. Communication is one of the important solutions to solve these encounters. Negotiation is the interaction established to eliminate disagreements. For cabin crew members, negotiation is a necessity for scenarios that include these stressful situations. Therefore, the aim of the study is to examine the relationship between the perceived stress levels of cabin crew members and the negotiation styles adopted. For this purpose, the survey technique was selected as a measurement tool from the quantitative research methods. While creating the questionnaire; 5 items, 25-item Perceived Stress Scale and 30-item Negotiation Style Self-Assessment Scale were used to determine demographic variables. In this context, a 50-item questionnaire was sent to 250 cabin crew members working in airline operations operating in Istanbul. Reliable research data were obtained from 215 of the questionnaires sent. 40 questionnaires whose responses were considered unhealthy were excluded from the data set. The study was evaluated with IBM SPSS Statistics 25 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) package program. As a result of the research, that the perceived stress level did not have a significant effect on the conciliatory negotiation style from the negotiation style sub-dimensions; It was concluded that it had a significant impact on avoidant, competitive, numbing and collaborative negotiation styles. Since there is no similar study in the literature, it is thought that this study will contribute to the literature. As a suggestion, It can provide data for studies that will develop effective negotiation strategies of cabin crew members in the training units of airline companies.