İş güvenliği farkındalığının iş performansı algısına etkisinde iş becerikliliğinin aracı rolü
The mediator role of job crafting in the effect of occupational safety awareness on perception of job performance
- Tez No: 800189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Becerikliliği, İş Güvenliği, İş Performansı, Belediye Çalışanları, Job Crafting, Occupational Safety, Job Performance, Municipal Employees
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş güvenliği farkındalığının iş performansı algısına etkisinde iş becerikliliğinin aracılık rolünün olup olmadığını araştırmaktır. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde iş sağlığı ve güvenliği kavramının tanımı, ilkeleri, amacı, önemi, tarihsel gelişimi açıklanmış ve iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan önemli kuruluşlar ele alınmıştır. İkinci bölümünde ise iş becerikliliği kavramının tanımı, boyutları ile iş becerikliliği davranışı, iş becerikliliği motivasyonu, iş becerikliliğinin öncülleri ve sonuçları, iş becerikliliğinin etkileri detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise iş performansı kavramının tanımı, boyutları, kuramları, iş performansını etkileyen faktörler, performans yönetimi, performans yönetimi süreci, performans değerlendirme süreçleri, performans değerlendirme yöntemleri ve performans değerlendirmede yapılan hatalar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde araştırmanın metodoloji kısmı, tartışma, sonuç ve öneriler yer almaktadır. Çalışmada, Burdur Belediyesi çalışanlarına anket yöntemi uygulanarak veri toplanmıştır. Toplanan veriler SPPS 25 Paket Programa veri girişleri yapılarak betimleyici analizler ile güvenilirlik testleri gerçekleştirilmiş, ardından bağımsız örneklem T-Testi ve One-Way Anova Testleri yapılmıştır. SPSS AMOS programında Doğrulayıcı Faktör Analizi ile Yapısal Eşitlik Modeliyle yol analizi uygulanmış, analiz neticesinde SPSS Process Modeli ile aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanı sonucuna göre iş güvenliği farkındalığının, iş performansı algısına etkisinde iş becerikliliğinin kısmi aracılık rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda, iş güvenliği farkındalığının, iş performansı algısı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin; iş becerikliliğinin, iş performansı algısı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin; iş güvenliği farkındalığının, iş becerikliliği üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether job crafting has a mediating role in the effect of job security awareness on job performance perception. In this context, in the first part of the study, the definition, principles, purpose, importance, historical development of the concept of occupational health and safety are explained and important organizations working in the field of occupational health and safety are discussed. In the second part, the definition of the concept of job crafting, its dimensions and job crafting behavior, job crafting motivation, the antecedents and consequences of job crafting, and the effects of job crafting are evaluated in detail. In the third chapter, the definition of the concept of job performance, its dimensions, theories, factors affecting job performance, performance management, performance management process, performance evaluation processes, performance evaluation methods and mistakes made in performance evaluation are explained. In the last part of the study, the methodology part of the research, discussion, conclusion and recommendations are included. In the study, data were collected by applying the survey method to the employees of Burdur Municipality. The collected data were entered into the SPPS 25 Package Program, and descriptive analyzes and reliability tests were carried out, followed by the independent sample T-Test and One-Way Anova Tests. Path analysis with Confirmatory Factor Analysis and Structural Equation Model was applied in SPSS AMOS program, and as a result of the analysis, mediation analysis was performed with SPSS Process Model. According to the results of the study, it was concluded that job rcrafting has a partial mediating role in the effect of occupational safety awareness on the perception of job performance. At the same time, a significant and positive effect of occupational safety awareness on the perception of job performance; a significant and positive effect of job crafting on the perception of job performance; It has been determined that occupational safety awareness has a significant and positive effect on job crafting.