التوافق الفقهي بين الإمام الشافعي والإمام أبي يوسف (دراسة فقهية مقارنة)
Fıkhî meselelerde İmam Şâfii ile İmam Ebû Yûsuf'un muvafakatleri / The jurisprudential agreement between Imam al-Shafi'i and Imam Abu Yusuf (A comparative jurisprudential study)
  1. Tez No: 800330
  2. Yazar: BILAL KHAMEES ABBAS ABBAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKOO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Ebû Yusuf, Şâfiî, Fıkhî Uyum, Karşılaştırma, Jurisprudence. Abu Youssuf. Shafi'i. Jurisprudential Agreement. Comparison
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Fıkhî uyum konusunda hüküm istinbât ederken aynı metodu kullanma ve delillere aynı açıdan bakma şart olmadığı için bu araştırmada imam Ebû Yusuf (ö. 182) ile İmam Şâfiî'in (ö. 204) ittifak ettikleri hususlar incelenmiştir. İmamların ihtilaf ettiği meseleler delil ve bürhan konusuyla ilgili olup mezhep taassubuyla ilgili değildir. İmamlardan birinin Ehl-i rey diğerinin Ehl-i hadis ekolüne mensup olması ve iki metot arasında ihtilaf meşhur olmasına rağmen birçok fıkhî konuda ittifak etmişlerdir. Araştırmada ittifak edilen konuların tespiti ve analizi yapılmıştır. Araştırmanın hedeflerini gerçekleştirmek için iki imamın şahsi ve ilmi hayatları yazılırken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. İttifak edilen hususlar ve imamlarla aynı görüşte olan fakihlerin tespiti ve görüşlerden birinin tercih edilmesinde karşılaştırmalı betimleyici metot tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden bazıları şunlardır: Fakihlerin, farklı ekol ve yaklaşımlarına rağmen bazı konularda ittifak etmelerinin sebebi, genel şeriat ilkelerine ve mekâsıdu'ş-şerîaya bağlılıklarından kaynaklanmaktadır. Bu durum farklı ekole mensup olmalarına rağmen, Ebu Yusuf ve Şâfiî arasındaki ittifakı da açıklar. İki imamın ittifak ettiği konuların çoğu ihtiyat gereği insanlar için en genel, kolay ve hafif olanı tercih etme ve şeriat ve dönemin ruhunun uyuştuğu konularla ilgilidir. Kadının kocasına zekât vermesi, orucu bozma sebebi ne olursa olsun hamile ve emzikli kadına orucun kazasının gerekmesi bu konulara örnek olarak verilebilir. Fetvaların çoğunda kamu yararı, şer'î hikmet ve şeriatın genel amaçlarını gözetme, fıkhi görüşlerine zenginlik, çeşitlilik katan ve Hanefi ve Şafii fıkhı üzerinde büyük etkisi olan iki içtihatçı şahsiyete delalet eden kati şer'î delillere dayanma, iki imamın temayüz ettiği metot olarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed at studying the jurisprudential agreement between Imam Abu Yusuf (d. 182 AH) and Imam Al-Shafi'i (d. 204 AH); To know the issues on which they agreed, and to explain that jurisprudential agreement does not require the unification of the approach in deriving rulings, and considering the evidence, and that the jurisprudential dispute between the imams is based on evidence and devoid of fanaticism and self-defense, Despite the fact that the two imams are from two different schools of jurisprudence: namely hadith and opinion, and the disagreement between these two schools is well-known, they agreed on a number of jurisprudential issues, and the study sought to extract and study them. To achieve this goal: the historical descriptive approach was followed when studying the biographical and scientific biographies of the two imams, and the comparative descriptive approach when studying the issues agreed upon, and the scholars who agreed with the two imams, then the most correct opinion was mentioned, The findings of the study are the following: That many of the issues on which the jurists agreed despite the difference in their schools and approaches, is due to their commitment to the principles of the general Sharia, and this explains the agreement of the two imams Abu Yusuf and Al-Shafi'i despite the fact that they are from two different schools. And that most of the issues on which the two imams agreed were based on taking into account the most general precaution, and the easiest and lightest for people, and what is in agreement with the spirit of the law and the era, such as: The permissibility of a woman giving her husband from the zakat of her money, and the permissibility of pregnant and breastfeeding women to make up for fasting without expiation, whatever the reason for breaking the fast, The approach of the two imams in most of the fatwas was distinguished by pursuing the public interest, legislative wisdom, and the general purposes of the Sharia, and their reliance on peremptory and general legal evidence, which added to their jurisprudence richness and diversity, and two personalities of judgment that had a great impact on the Hanafi and Shafi'i jurisprudence.