Gender trouble: Dystopian Regimes, Slavery and Its 'Others' in Margaret Atwood's The Handmaid's Tale and Katharine Burdekin's Swastika Night
Toplumsal cinsiyet belası: Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü ve Katharine Burdekin'in Swastika Geceleri'nde Distopik Yönetim, Kölelik ve 'Ötekileştirilenler'
- Tez No: 800428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ZAFER SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: distopya, feminist distopya, toplumsal cinsiyet, feminizm, dystopia, feminist dystopia, gender, feminism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, Katharine Burdekin'in Swastika Night (1937) ve Margaret Atwood'un The Handmaid's Tale (1985) eserlerini feminist bir bakış açısıyla incelemektir. Bu çalışma, feminist bir bakış açısıyla kadınların yıllar boyunca hükümetler ve erkekler tarafından nasıl araçlaştırıldığını ve kontrol edildiğini vurgulamaya çalışacaktır. Aynı zamanda, erkeklerin kadınları nasıl birer üreme makinesi olarak gördüklerini ve hükümetlerin bireyleri kontrol etmek için toplumda nasıl“ötekiler”yarattığını ortaya koymaya çalışacaktır. Bu amaçla, bu çalışma, öncelikle cinsiyet ve cinsiyet kimliği kavramlarını disiplinler arası bir bakış açısıyla tanımlayarak seçilen romanlarda toplumsal cinsiyet belasını ve bunun toplumsal olarak nasıl inşa edildiğini vurgulayacaktır. Ayrıca, kadınların bedenlerinin beden politikaları ile nasıl ötekileştirildiğini inceleyecektir. Atwood ve Burdekin'in romanlarını daha iyi anlayabilmek için distopyaların ve feminist distopyaların tarihini anlamak çok önemli olduğundan, bu çalışma distopyalar ve feminist distopyalar hakkında kapsamlı bilgi vererek, bunların nasıl ortaya çıktıklarından bahsedecektir. Kadınların maruz kaldığı şiddet ve cinsel istismar, seçilmiş feminist distopyalarda metinlerin detaylı incelenmesiyle vurgulanacaktır. Ayrıca, bu çalışma teokratik devletlerin totaliter ve ataerkil toplumlarının kadınları üreme amacıyla nasıl sömürdüğünü inceleyerek erkek egemen bir toplumda kadınların yüz yüze kaldığı aşağılayıcı durumlara ışık tutacaktır. Sadece üreme amacıyla sömürülen ve aşağı bir ırk olarak görülen kadına yönelik erkek şiddeti de bu çalışmada vurgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze Katharine Burdekin's Swastika Night (1937) and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale (1985) in the context of a feminist standpoint. From a feminist perspective, this study will try to highlight how women have been instrumentalized and controlled by governments and men throughout the years. This study will try to reveal how men see women as property and reproductive machines and how governments create“others”in society to control individuals. For this purpose, this study will first highlight 'gender trouble' and how it is socially constructed in the selected novels by defining gender and gender identity concepts from an interdisciplinary perspective and by revealing the subjugation of women by the notion of patriarchy and misogyny. This study will examine how women's bodies are marginalized by body politics. Since it is crucial to understand some of the backgrounds of dystopian traditions and the history of feminist dystopias to fully understand what Atwood and Burdekin did in their novels, this study will present some background information on dystopias and feminist dystopias and will also mention how they were developed. Then, through a close reading of the texts, this study will highlight the patriarchy, violence, and sexual abuse women face in the selected feminist dystopias. This study will discuss how the totalitarian and patriarchal societies of theocratic states exploit women for reproductive purposes and highlight the humiliating situations women face in a male-dominated society. The male violence against women who are seen as an inferior species or race to be exploited only for reproductive purposes will also be highlighted in this study.