Taekwondo branşında başarı ve başarısızlık durumunda kaygı bileşenlerindeki değişim ilişkisi
The relationship between success and failure in taekwondo branch and changes in anxiety components
  1. Tez No: 800482
  2. Yazar: SENA BEKDAŞ ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Başarı, Başarısızlık ve Kaygı, Taekwondo, Success, Failure, and Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, Taekwondo branşında başarı ve başarısızlık durumunda kaygı bileşenlerindeki değişim ilişkisini incelenmektir. Araştırmada nicel tabanda anket yöntemi uygulanıp tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini İç Anadolu ve Marmara bölgesinde aktif olarak Taekwondo yapan 12-28 yaş aralığındaki sporcular oluşturmaktadır. Örneklemini ise 12-28 yaş aralığında aktif olarak Taekwondo yapan 119 erkek 133 kadın toplam 252 sporcu oluşturmaktadır. Sporcuların demografik verilerinin saptanması için dokuz sorudan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Değişkenlere yönelik kişisel bilgilerinin ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde değerleri çizelge haline getirilmiştir. Aynı zamanda sporcuların yarışma öncesi kaygılarını ölçmek amacıyla SCAT-A (Sport Competition Anxiety Test) kullanılmıştır. Testte anket formunda 15 soru üçlü likert tipi bulunmaktadır. İstatiksel veriler SPSS 26 paket programı kullanılıpikili karşılaştırmalarda t-Testi, çoklu karşılaştırmalarda ANOVA ve Pearson Korelasyon analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak cinsiyet değişkenine göre sporcuların yarışma kaygı düzeyleri anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Katılımcıların yaş, spor yaşı ve müsabaka sayısı ile yarışma kaygıları arasında anlamlı düzeyde bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Eğitim durumuna göre yarışma kaygıları anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sporcularınen yüksek derece elde ettikleri müsabakatürü değişkenine göre yarışma kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Sporcuların uluslararası müsabakaya katılma durumları ile yarışma kaygıları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Aylık gelir durumları ile yarışma kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05) ve müsabaka hazırlık sürecinde psikolojik destek almalarına göre yarışma kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between anxiety components in success and failure situations in the Taekwondo discipline. The study used a quantitative survey method and a screening model. The study population consists of active Taekwondo athletes aged between 12-28 in the Central Anatolia and Marmara regions. The sample consists of 252 athletes, including 119 men and 133 women who from the age range of 12-28 and actively practicing Taekwondo. A personal information form consisting of nine questions was used to determine the athletes' demographic information. Mean, standard deviation, frequency, and percentage values of personal information related to variables were presented in a table format. Additionally, the Sport Competition Anxiety Test (SCAT-A) was used to measure the athletes' pre-competition anxieties. The test consists of 15 questions in a Likert-type questionnaire form. Statistical data were analyzed using the SPSS 26 package program, and t-test was used for pairwise comparisons, ANOVA for multiple comparisons, and Pearson correlation analysis. As a result, the athletes' competition anxiety levels did not show significant differences according to gender (p>0.05). No significant relationship was found between age, sports age, number of competitions, and competition anxiety (p>0.05). Competition anxiety did not show significant differences according to educational level (p>0.05). There was no significant difference in competition anxiety levels according to the type of competition in which the athletes achieved their highest rank (p>0.05). There was no significant difference between athletes' participation in international competitions and competition anxiety (p>0.05). Monthly income and competition anxiety levels did not show a significant difference (p>0.05), and there was no significant difference in competition anxiety levels based on whether athletes received psychological support during the competition preparation process (p>0.05).