Bakü'nün kongre turizmi potansiyeline yönelik bir araştırma
A study on Baku's congress tourism potential
- Tez No: 800490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE TEMİZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Kongre Turizmi, Kongre Turizmi Potansiyeli, Bakü, Tourism, Congress Tourism, Congress Tourism Supply Potential, Baku
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küreselleşme ile birlikte artan teknolojik yenilikler diğer sektörler gibi kongre turizmi alanını da olumlu etkilemektedir. Bu teknolojik yenilikler sonucunda ulaşım maliyetlerinin düşmesi ve ulaşım imkanlarına erişimin kolaylaşması kongre turizmini sürekli gelişen turizm türlerinden biri haline getirmiştir. Bu gelişmeler dikkate alındığında ülke genelinde kongre turizmine daha fazla önem verilmektedir. Artan bu ilgi turizm sektöründe de yoğun bir rekabet ortamı oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu rekabet ortamında kongre turizmi uluslararası pazarlarda kendi ağırlığını ortaya koymayı başarmıştır. Kongre turizmi bölgesi, turizm sezonunun uzaması, üst gelir ve kültür gruplarına hitap etmesi, bölgedeki ekonomik genişleme maliyetinin diğer turizm türlerine göre daha yüksek olması gibi özelliklerinden dolayı gerek maddi gerekse manevi pek çok fayda sağlamaktadır. Bir bölgede kongre turizmi anlık bir büyüme gösteremez. Bir şehrin kongre turizminde cazip bir merkez olabilmesi için büyük yatırımlara ihtiyaç vardır. Hem devlet hem de özel yatırımlar gereklidir. Kongre merkezlerinin varlığı, kongre salonlu büyük otellerin varlığı ve oda kapasiteleri, bölgeye ulaşım kalitesi, iklimi, coğrafi konumu kongre turizmi potansiyelini etkilemektedir. Yapılan araştırmanın temel amacı, Bakü ilinde kongre turizminin mevcut durumunu inceleyip şehrin kongre turizmi potansiyelini analiz etmektir. Bu doğrultuda Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü şehrindeki turizm acentesi çalışanlarına anket uygulaması yapılmıştır. Katılımcılardan toplanmış olan veriler uygun paket programları ile istatistik analizlere tabii tutulmuştur. Ortaya çıkan sonuçlar tablolar şeklinde bulgular bölümünde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological innovations increasing with globalisation positively affect the field of congress tourism as well as other sectors. As a result of these technological innovations, the decrease in transport costs and the ease of access to transport facilities have made congress tourism one of the constantly developing tourism types. Considering these developments, congress tourism is given more importance throughout the country. This increasing interest creates an intense competitive environment in the tourism sector. Therefore, in this competitive environment, congress tourism has managed to reveal its own weight in international markets. The congress tourism region provides many tangible and intangible benefits due to its features such as the prolongation of the tourism season, appealing to upper income and cultural groups, and the higher cost of economic expansion in the region compared to other types of tourism. Congress tourism cannot show an instant growth in a region. Large investments are needed for a city to become an attractive centre for congress tourism. Both state and private investments are required. The presence of congress centres, the presence of large hotels with congress halls and room capacities, the quality of transportation to the region, climate, geographical location affect the congress tourism potential. The main purpose of the research is to examine the current situation of congress tourism in Baku and to analyse the congress tourism potential of the city. In this direction, a questionnaire was applied to the employees of tourism agencies in Baku, the capital of Azerbaijan. The data collected from the participants were subjected to statistical analysis with appropriate package programmes. The results are interpreted in the findings section in the form of tables