Çocuklarını artistik cimnastik sporuna gönderen ebeveynlerin gönderme sebepleri ve sosyo ekonomik durumları arasındaki bağlantının incelenmesi
Parents' reasons for sending their children examination of the connection between and socio-economic situations to artistic gymnastics
- Tez No: 800707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Cimnastik, Ebeveyn, Çocuk, Spora Yönelim, Gymnastics, Parents, Children, Orientation to Sport
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmada, ebeveynlerin, cimnastiğe gönderme sebeplerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini, Türkiye'nin Ankara ilindeki Olimpik Akademi Cimnastik Spor Kulubü' ne gelen 415 çocuğun ebeveynlerini oluşturmaktadır. Katılımcıların, 226' sı erkek, 189' u kadındır. Verilerin toplanmasında kullanılan anket, Keskin (2006)“Çocuklarını Spora Yönlendiren Anne ve Babaların Beklentileri”adlı araştırmasından yararlanılmıştır. Anketin Cronbach's Alpha değeri (α) %86'dır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için IBM SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak ise, çocuklarını cimnastiğe gönderen ebeveynlerin yaş ve cinsiyetlerinin spora yönlendirme nedenlerinde bir farklılık yaratmadığı görülmüştür. Aile tutumları, spora yönlendirmede çocuklarının istek ve ilgilerine değer verdiklerini ayrıca çocukların boş zamanlarını olumlu bir ilgi alanına yönlendirerek geçirmeleri yönündedir. Araştırmaya göre ebeveynler çocuklarını en çok, boş zamanlarında spor faaliyeti içerisinde olmaları ve çocuklarının enerjilerini doğru bir şekilde harcaması beklentisi içinde gönderirken, en az çocuklarının gelecekte kazanç elde etme ve çocuklarını kendi tercihleri ile cimnastiğe göndermeleri beklentisi içinde olmaları olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to analyse the reasons of parents who have children sending them to gymnastics. The research sample is composed of parents (226 male, 189 female) of 415 children attend Olympics Academy Gymnastics Club located in Ankara. The research Keskin (2006)“The Expectations of Parents Who Incline Their Children to Sports”has been benefitted from for the survey form used in collecting the data. The Cronbach's Alpha value of the survey is (α) %86.IBM SPSS 26 pack programme has been utilized for the analysis of the data that has been gathered within the scope of the research. In conclusion, it was observed that the age and gender of the parents who sent their children to gymnastics did not make a difference in the reasons for directing their children to sports. The attitude of families shows that they appreciate their children's wishes and interests; in addition, parents desire their children to spend free time in favour of a positive pursuit. In accordance with the research findings, while parents send their children to gymnastics in the hope that they will get involved in a sports activity in their free time and spend their energy properly at the most, they send their children to gymnastics in the hope that they will make profit with children's own choice at the least.