Sosyoekonomik düzeyi farklı iki lisede lise 2. sınıf öğrencilerinin aile planlaması bilgi düzeyleri ve etkili faktörler
The Level of high school student's knowledge about family planning from two different socioeconomic places and effecting factors to this level
  1. Tez No: 80071
  2. Yazar: HÜLYA DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN İDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Planlaması, Adolesanlar, Eğitim, Family Planning, Education, Adolescence
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
115 ÖZET Sosyo-ekonomik düzeyi farklı iki ayrı lisede gençlerin aile planlaması ile ilgili bilgi düzeylerini ve etkili faktörleri saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada, Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek liseyi temsilen Ankara ili Çankaya ilçesinde yer alan özel okullardan Büyük Kolej ile Sosyo-ekonomik düzeyi düşük liseyi temsilen Ankara ili Mamak ilçesinde yer alan Abidinpaşa Lisesi ele alınmıştır. Araştırma Abidinpaşa Lisesi 2. sınıfta okuyan öğrencilerden 1/6 sistematik örnekleme yöntemi ile belirlenen 94 öğrenci ile Büyük Kolej 'de 2. sınıfta okuyan 91 öğrencinin tamamına gözlem altında anket uygulanarak Mart - Nisan, 1996 tarihinde yapılmıştır. İstatistiksel analizde Student's t testi, tek yönlü varyans analizi ve buna bağlı olarak Duncan testi ile Chi-sguare ve Fisher-exact testi kullanılrnıştır. Aile planlaması bilgi düzeyinin, Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan Büyük Kollej'de, Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan Abidinpaşa Lisesi'ne göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aile planlaması bilgi düzeyini etkileyen faktörler olarak anne-baba mesleği, anne-baba eğitim düzeyi, konut tipi, evde yaşayan kişi sayısı, toplam kardeş sayısı, ve kişi basma yıllık gelir durumu tesbit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular literatürler eşliğinde tartışılmış ve genel olarak gençlerin aile planlaması bilgi düzeyinin düşük olduğu saptanmıştır. Bu konuda gençlere yönelik etkili-bilimsel eğitim programlan düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
116 SUMMARY The level of high school student's knowledge about family planning from two different socioeconomic places and effecting factors to this level. This article presents the level of high school student's knowledge about family planning and effecting factors to this level. The students were from two different socioeconomic places of Ankara Büyük College was high socioeconomic place in Çankaya, Ankara and Abidinpaşa high school was low grade in Abidinpaşa, Ankara. 94 second year students from Abidinpaşa high school and 91 second year students from Büyük College were selected with 1/6 systematic sampling method. The engury was done under observation for all of the students in March- April, 1996. Chi-square student's test and one-way analysis of variance were used as a statistical methods. With relationship these tests fisher-exact test and Duncan test were used. The level of student's knowledge, about family planning in Büyük College was higher than Abidinpaşa high school. Factors effecting family planning knowledge were parent's job, parent's education level, family type, residence type, numbers of family members, numbers of sisters and brothers, annual income per capita. The results of this investigation were discussed and compared with the other Investigations. Generally, we can say that the level of family planning knowledge was low. Effective educational programs should be used for students.