Et ve ürünleri pazarlamasında ambalaj ve paketlemenin yeri ve önemi
The Place and importance of packaging activities of meat products in meat industry enterprises
- Tez No: 80073
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, İşletme, Veterinary Medicine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj, Et Ürünleri, Karlılık, Maliyetler, Pazarlama, Costs, Marketing, Meat Products, Packaging, Profitability
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
46 ÖZET Et Sanayi İşletmelerinde Ambalajlama ve Paketleme Faaliyetlerinin Et Ürünleri Pazarlamasındaki Yeri ve Önemi Bu araştırma, Et Sanayi İşletmelerinde üretilen Et Ürünlerinin değer ve miktar kaybına uğramadan tüketicilerin yararına sunulmasında ve sürüme dönük modern işletmlerin karım ve karlılığım artırmada Ambalajlamanın yerini ve önemini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini, Ankara ve Çankırı bölgesinde yerleşik, Et Sanayinde halen faaliyette bulunan kamu ve özel sektöre ait değişik üretim kapasitelerine sahip yedi işletmeden anket yolu ile sağlanan 1995-1996 yılı dönemine ait veriler oluşturmuştur. Araştırma kapsamına alman 7 işletmenin toplam üretim kapasitesi 177.590 ton/yıl dir. 1995-1996 döneminde 83.917 ton'luk bir üretim gerçeHeştirrnişlerdir. Yani işletmeler ortalama %47.21ik bir kapasite ile üretim gerçeMeştirmişlerdir.Bu işletmelerden en düşük %27 'lik kapasite kullanımı ile EBK'na bağlı Sincan Et Sanayi İşletmesi olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerde üretilen et ürünleri, ağırlıklı olarak Sucuk,Salam ve Sosis olduğu görülmüştür.Et Ürünlerinin birim (Kğ) maliyetleri içinde ambalajlama gideri; Sucukta yüzdel2, Salam ve Sosis'te yüzdell.5, Jambon 'da yüzde9, Hazır İşkembe'de yüzde8 olduğu ve toplam maliyetler içinde ambalajlama maliyeti ortalama yüzde 10.3 olarak bulunmuştur. Üretilen Et Ürünlerinin ambalajlanmasıda kullanılan ambalaj malzemelerinde makina ve diğer nedenlerle oluşan fire ( malzeme kaybı) oranlan(%); Sucuk, Salam ve Sosis'te ortalama yüzde 6, Jambon'da yüzde2,5 ve Hazır İşkembe'de yüzde2 olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin et ürünlerinin ambalajlanmasında kullandıkları ambalaj malzemelerini, ambalaj makina ve yedek parçalarım ağırlıklı olarak ithal yolu ile satmaldıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY The place and importance of packaging activities of meat products in meat industry enterprises. This study, which concerns the importance of packaging activities in the meat industry enterprises for the marketing of meat products, aims to assess the importance of packaging for the supply of meat products to the concumers without a loss in value and amount as well as increasing the profitability in supply oriented modern enterprises. The core material for the study has been derived from the data compiled as a result of a field work conducted between 1995-1996 in the Ankara and Çankırı regions and includet seven private and public enterprises with differing capacities of production currently active in the meat industry. The seven enterprises included in the study have a total meat production capacity of 177,590 tonnes per year. For the period 1995-1996, their production amounted to 83.917 tonnes. The capacity utilisation rate for these enterprises for the above mentioned period was 47.2%. Amongst these enterprises, the lowest capacity utilisation rate, which was 27%, belongs to Sincan Meat industry Enterprise, a subdivision of the EBK. The most common products produced in these enterprises are pepperoni, salami and sausage. The share of packaging cost in the unit (kğ) cost of meat products has been found as 12% for pepperoni, 11.5% for both salami and sausage, 9% for ham, 8% for tripe. In this sector, average packaging costs constitutel0.3% of total costs. The wastage in packaging materials used for meat products, which stems from reasons related to the machinery for instanse, on average amounts to 6% for pepperoni, salami and sausage,2,5% for ham and 2% for tripe.lt has been found out that the share of packaging costs in total costs is higher in the industry compared to the developed countries. Moreover, the high rates of the wastage in packaging materials constitute an important problem that need special consideration. It has been also found out that the studied enterprises usually import the materials they use in packaging meat products as well as packaging machinery and spare parts.