Yazılım endüstrisinde faaliyet gösteren firmaların değerini etkileyen faktörlerin tespit edilmesi: NASDAQ'da işlem gören yazılım üreticisi firmalar üzerinde uygulamalı bir yaklaşım
Determining the factors affecting the value of companies operating in the software industry: A practical approach on software manufacturers traded on NASDAQ
- Tez No: 800760
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CİHANGİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi temelli firmalar, entelektüel sermaye, firma değeri, maddi olmayan duran varlıklar, yazılım endüstrisi, yeni ekonomi, New economy, knowledge based firms, software industry, intangible assets, intellectual capital, firm value
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İçerisinde bulunduğumuz bilgi çağında yaşanılan teknolojik gelişmeler hem sosyal hem de kurumsal anlamda bir bilgi toplumu oluşturmuştur. Bilgi çağının oluşmasında en büyük paya sahip olan bilgisayarlar ve onlarla birlikte hayatımıza giren internet yeni bir ekonominin oluşmasında etkili olmuştur. Bu yeni ekonominin geleneksel ekonomiden en önemli farkı ise bilgi temelli endüstrileri içerisinde barındırmasından gelmektedir. Bilgi temelli endüstrilerin hayatımıza girmesi finans alanında yeni sorular doğurmuş ve bu sorulara yanıtlar bulunabilmesi için yeni araştırmaların önünü açmıştır. Geleneksel endüstrilerden farklı varlık yapısına sahip olmaları bilgi temelli endüstrilerde firma değerinin nasıl belirleneceği ve firma değerine etki eden faktörlerin neler olduğu gibi konular yeni bir araştırma alanı olmuştur. Maddi olmayan duran varlıkların ağırlıklı olması, temellerini internet üzerine kurmuş olmaları, ağ etkilerinin fazlaca görülmesi gibi nedenlerle bilgi temelli endüstrilerde faaliyet gösteren firmalar için değerleme konusu önemli bir hal almıştır. Geleneksel yöntemler ile değerleme konusu bu endüstrilerde faaliyet gösteren firmalar için yetersiz kalmaktadır. Bilgi temelli endüstrilerin firma değerine etki ettiği düşünülen birçok faktörü hesaplamalarına dahil etmemesi bu yöntemlerin yeniden gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada bilgi temelli endüstriler içerisinde yer alan yazılım firmalarının değerlemesinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerin birbirleri ile ilişkilerinin incelenmesi, firma değerine olan katkılarının tespit edilmesi ve maddi olmayan duran varlıkların ağırlıklı olduğu firmalarda yapılacak olan değerleme analizleri için bir öneride bulunulabilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç kapsamında NASDAQ'da işlem gören ve yazılım endüstrisinde faaliyet gösteren 97 firma üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Uygulama için gerekli verilere ulaşılabilmesi amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmış ve bir soru seti hazırlanmıştır. Bu soru setinin cevaplarına örneklemi oluşturan firmaların resmi web siteleri, yayımlamış oldukları faaliyet raporları, finansal raporlar ve sürdürülebilirlik raporlarından ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Analizlere araştırmanın kavramsal çerçevesini oluşturan değişkenlerin birbirleri ile olan ilişkileri incelenerek başlanmıştır. Ardından firma değerini etkileyen faktörlerin belirlenebilmesi için çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda bağımlı değişken olarak araştırma örnekleminde yer alan yazılım firmalarının FD/FAVÖK çarpanı ele alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre yazılım firmalarının değerini, araştırma kapsamında belirlenen bağımsız değişkenlerden çalışan büyümesi, mühendis sayısı, teknoloji yeteneği, maddi olmayan duran varlıkları, personel geliştirme kalitesi, büyüme stratejisi, risk ve yönetimi hakkında çalışmaları, bağış ve sosyal sorumlulukları, satış büyümesi ve net kar büyümesi etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlarla bilgi temelli endüstrilerin değerlemesi konusunda literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological developments in the information age we live in have created an information society both socially and institutionally. Computers, which have the largest share in the formation of the information age, and the internet, which entered our lives with them, have been effective in the formation of a new economy. The most important difference of this new economy from the traditional economy is that it includes knowledge-based industries. The entry of knowledge-based industries into our lives has created new questions in the field of finance and paved the way for new research to find answers to these questions. Subjects such as how to determine firm value in knowledge-based industries and what factors affect firm value have become a new field of research. The valuation issue has become important for companies operating in knowledge-based industries due to the weight of intangible assets, the fact that they have established their foundations on the internet, and network effects are common. Valuation with traditional methods is insufficient for companies operating in these industries. The fact that it does not include many factors that are thought to affect the firm value in its calculations requires a review of these methods. In this study, it is aimed to determine the factors that are effective in the valuation of software companies in knowledge-based industries, to examine the relations of these factors with each other, to determine their contribution to firm value and to make a recommendation for valuation analysis to be made in companies where intangible assets are predominant. For this purpose, a study was conducted involving 97 companies operating in the software industry and traded on NASDAQ. In order to reach the necessary data for the application, the content analysis method, one of the qualitative research methods, was used and a question set was prepared. The answers to this question set were obtained from the official websites of the sample companies, their annual reports, financial reports and sustainability reports. The obtained data were analyzed using the SPSS package program. The analyzes started by examining the relationships between the variables that constitute the conceptual framework of the research. Then, multiple linear regression analysis was used to determine the factors affecting firm value. In this context, the FD/EBITDA multiplier of the software companies included in the research sample was considered as the dependent variable. According to the results of the analysis, it has been determined that the value of software companies is affected by the independent variables of employee growth, number of engineers, technology talent, intangible assets, personnel development quality, growth strategy, risk and management, donations and social responsibility, sales growth, net profit growth. These results have contributed to the literature on the valuation of knowledge-based industries.