Place attachmentin the informal settlements of Baghdad: Case study in the Sadr city
Bağdat'ın enformal yerleşı̇mlerı̇nde mekana bağlılık: Sadr şehrı̇nde vaka ı̇ncelemesı̇
- Tez No: 800779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSUN AKYÜREK ALTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Place-attachment, Slum dwellers, Informality, Baghdad, Al Sadr City
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Enformel konutlar Irak'taki konut kriziyle örtüşmektedir çünkü Irak şehirlerinin çoğu 1. Dünya Savaşı sonrasında, 1991'de devletin kurulmasından ve 2003 ABD saldırısından sonra ortaya çıkan gecekondu yerleşimlerinin yaygınlığından muzdariptir. Bu çalışma, diğer Irak şehirlerine kıyasla büyüklüğü ve genişlemesi nedeniyle birçok kentsel sorunla karşı karşıya olan Bağdat şehrine odaklanmaktadır. Bu tez, Bağdat'ın en yoksul mahallelerinden biri olarak kabul edilen, çöp yığınları üzerine inşa edilmiş enformel konutlar ve sokaklardan akan ham kanalizasyon ile Sadr City Gecekonduları bağlamında yere bağlanma sürecini keşfetmek için enformelliğin öznel, insani yönünü yakalamaya çalışmaktadır. Bu bölge Bağdat nüfusunun yarısından fazlasını barındırmasına ve en fazla gecekonduya sahip olmasına rağmen, burada çok az çalışma yapılmıştır. Tez, Bağdat'ın Sadr Şehri bölgesindeki on üçüncü sektörde yerin kimliğinin oluşumuna katkıda bulunan 'yere bağlılık' ile ilgili bireylerin süreçlerini ve pratiklerini anlamak için teorik ve pratik bir araştırmaya dayanmaktadır. Ayrıca bu tez, bir dizi yarı-yapılandırılmış mülakattan oluşan bir örneklemle yürütülen nitel araştırmaya ve Bağdat Belediyesi Planlama Biriminin raporlarını, siyasi belgeleri, kamuoyu ve medya haberleri gibi kaynaklara dayanmaktadır. Anahtar Kelime: Mekâna bağlılık, Gecekondu sakinleri, Enformellik, Bağdat, El Sadr Şehri
Özet (Çeviri)
Informal housing overlaps with the most significant housing crisis in Iraq as most Iraqi cities suffer from the growth and emergence of random slums, which emerged after World War 1, the establishment of the state in 1991, and the 2003 US attack. This study focuses on the city of Baghdad, which faces many urban problems due to its large size and expansion compared to other Iraqi cities. This thesis attempts to capture informality's subjective, human side to explore the place attachment process within the context of the Sadr City Slums of Baghdad, which is considered one of the most impoverished neighborhoods, with informal housing built on piles of trash and raw sewage flowing through the streets. Still, few studies have been conducted there, even though this district contains over half of Baghdad's population, with the most significant number of slums (Kathem, M. 2020). The thesis depends on considering the theoretical and practical context to understand the processes and practices of the individuals concerning 'place-attachment,' which contributes to the making of place identity in sector thirteen in the Sadr City district in Baghdad. Furthermore, this thesis is based on qualitative research conducted with a sample of a number of semi-structured interviews, and other sources such as Baghdad Planning Municipality's reports, policy documents, public opinion, and media reports concerning the human side of expressing place attachment using images, narratives, and housing conditions.