Kliniğimizde yapılan periferik sinir blok yöntemlerinin retrospektif değerlendirilmesi: üçyıllık analiz
Retrospective evaluation of peripheral nerve block methods performed i̇n our clinic: A THREE-YEAR analysis
- Tez No: 800941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN YILDIZ ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Periferik sinir blokları, Genel anestezi, Ultrasonografi, Peripheral nerve block, General anesthesia, Ulltrasonograpghy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Periferik sinir blokları genellikle üst ve alt ekstremiteyi innerve eden sinirlerde, gerek anestezi, gerekse akut ve kronik ağrı tedavisi amacıyla uygulanan önemli rejyonel anestezi tekniklerindendir. Periferik sinir bloklarının en önemli avantajı blok etkisinin sinirin innerve ettiği alanla sınırlı olmasıdır. Bu nedenle son yıllarda periferik sinir blokları hem genel anesteziye hem de santral bloklara alternatif yöntemler haline gelmişlerdir. Periferik blok yapılan hastaların komorbidite durumları, ASA risk skorları ve olguların demografik verileri incelenerek, kliniğimizde yapılan periferik sinir bloklarında kullanılan yöntemlerin, ameliyat türüne, anestezi riskine ve hastanede kalış süresi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar periferik blok yapılan ekstremiteye göre üst ekstremite ve alt ekstremite olarak iki gruba ayrıldı. Her grup kendi içinde yumuşak doku ameliyatı, kemik ameliyatı ve amputasyon olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, ASA sınıflamaları, operasyon süreleri, hastanede kalış süreleri, komorbit hastalıkları, istenen konsültasyonları, perioperatif yaşanan komplikasyonları, tanıları ve ek anestezik-analjezik gereksinimleri kaydedildi. Çalışmaya toplam 299 olgu dahil edildi. Bunların 164'ü erkek, 135'i kadın idi. Erkeklerin yaş ortalaması 51,50±1,80 iken, kadınların yaş ortalaması 58±1,98 olarak saptandı. Ortalama ameliyat süresi ise 60±2,8 dk olurken, erkeklerde bu süre 70±3,27 dk, kadınlarda 60±3,42 dk olmuştur. Ortalama hastanede kalış süresi 2±0,58 gün iken, ameliyat tipine göre en uzun süre 80 gün ile alt ekstremite amputasyon ameliyatlarında oldu. Çalışmada olguların %11.4'ü ASA I, %44.5'i ASA II, %34.8'i ASA III ve %9.4'ü ASA IV olarak bulundu. Hastalar hastanede kalış süresine göre incelendiğinde ASA I hastalarda hastanede kalış süresi ortalaması 2±0,11 gün iken, ASA II'de 2±0,21 gün, ASA III'te ise 4±1,11 gün ve ASA IV'te 7±3,63 olarak bulunmuştur. ASA I ve ASA II'de hastanede kalış süreleri yönünden diğer iki gruba göre anlamlı şekilde düşük bulundu. Çalışmada 299 olgunun 65'ine sadece infraklavikular blok, 126'sına aksiller blok,102'sine siyatik blok, 56'sına femoral blok uygulandı. Sonuç olarak; ASA riski arttıkça hastanede kalış sürelerinin artacağının, periferik bloklarının diğer anestezi tekniklerinine göre sistemik etkileri minimal olan ve daha az komplikasyon oranına sahip güvenli bir yöntem olduğu, sıklıkla uygun hastalara tercih edilmesi gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Peripheral nerve blocks are one of the significant regional anesthesia techniques, which are generally applied to the nerves innervating the upper and lower extremities, for anesthesia and for the treatment of acute and chronic pain. The most important advantage of peripheral nerve blocks is that the block effect is limited to the area innervated by the nerve. For these reason, in recent years, peripheral nerve blocks have become alternative methods to both general anesthesia and central blocks. It was aimed to investigate the effects of the methods used in peripheral nerve blocks performed in our clinic on the type of surgery, anesthesia risk and hospital stay by examining the length of hospital stay, comorbidity status, ASA risk scores, whether additional medication is required and the demographic data of the patients who underwent peripheral block. The patients were seperated into two groups as upper extremity and lower extremity according to the extremity with peripheral block. Each group was seperated into 3 subgroups as soft tissue surgery, bone surgery and amputation. Age, gender, ASA classification, operation time, hospital stay, comorbid diseases, requested consultations, perioperative complications, diagnoses and additional medications of the patients were recorded. A total of 299 cases were included in the study. Of these, 164 were men and 135 were women. The mean age of men was 51.50±1.80, and the mean age of women was 58±1.98. The mean operation time was 60.±2,8 minutes, while it was 70±3.27 minutes in men and 60±3.42 minutes in women. While the mean hospital stay was 2±0.58 days, the longest duration according to the type of operation was in lower extremity amputation surgeries with 80 days. In the study, 11.4% of the cases were found to be ASA I, 44.5% ASA II, 34.8% ASA III and 9.4% ASA IV. When the patients were examined according to the length of hospital stay, the average length of hospital stay was 2±0.11 days in ASA I patients, 2±0,21 days in ASA II, and 4±1,11 days in ASA III and 7±3,63 in ASA IV was found. The duration of hospital stay was found to be significantly lower in ASA I and ASA II compared to the other two groups. In the study, only infraclavicular block was applied to 65 of 299 cases, axillary block was applied to 126, sciatic block was applied to 102 and femoral block was applied to 56 patients. In conclusion; It was concluded that as the risk of ASA increases, the length of stay in the hospital will increase, peripheral blocks are a safe method with minimal systemic effects and less complication rate compared to other anesthesia techniques, and should be preferred to suitable patients.