Sağlık turizminde sözlü çeviriye normlar çerçevesinde bir bakış: İstanbul örneği
Interpreting in medical tourism within the framework of norms: The case of Istanbul
- Tez No: 800972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÖZKAYA MARANGOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Çeviri normları, Beklenti normları, Profesyonel normlar, Sözlü çeviri, Sağlık Alanında Sözlü Çeviri, Translation Norms, Expectancy Norms, Professional Norms, Interpreting, Healthcare Interpreting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çeviribilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sağlık turizminin ülkemizde hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte sağlık alanında özellikle sözlü çevirmen ihtiyacı gitgide artmaktadır. Bu artışla paralel olarak çeviribilim alanında sağlık sektöründeki çeviriyle ilgi çalışmalar da artış göstermektedir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi hızla gelişen bu alana dair yapılan çalışmaların sınırlı olması ve sağlık alanında gerçekleşen sözlü çeviri süreçlerine dair kapsamlı bir bakış açısı sunulması gerekliliğidir. Yapılan bu çalışmayla sağlık turizmi alanında gerçekleşen sözlü çeviri süreci normlar çerçevesinde incelenerek doktorların çeviri sürecindeki beklentileriyle sözlü çevirmenlerin bu süreçteki uygulamalarındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. İstanbul'da bulunan ve sağlık turizmi yapan özel veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışan 10 çevirmen ve 10 doktorla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşme soruları kendi içerisinde farklı başlıklara ayrılmıştır. Yapılan analiz sonucunda doktorların çeviri sürecine dair sahip olduğu beklentilerle çevirmenlerin bu süreçte gösterdikleri davranışlar arasında büyük oranda benzerlik olsa da bazı noktalarda önemli farklılıklar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The need for interpreters in healthcare settings has increased as a result of the growth of medical tourism in Turkey, and studies for healthcare interpreting have increased in translation studies correspondingly. The reasons behind are that there are limited number of studies related to this topic, and there is a need to get a broader perspective for the interpreting processes in healthcare settings. This study aims to analyze the differences and similarities between the doctors' expectations for the interpreting process and interpreters' practice in the process within the framework of the norms. The researcher interviewed 10 doctors and 10 interpreters who have been working in a private hospital or a foundation university hospital in Istanbul. Semi-structured interview questions are categorized into various topics. Analysis of the answers shows that there are significant differences at some points between the expectations and practice even though there are obvious parallels.