Oto boyacılarının pulmoner etkilenmelerinin araştırılması
Pulmonary findings on car painters
  1. Tez No: 80100
  2. Yazar: M. TAHİR SOYDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Oto boyacıları, Spirometri, Toluen diizosyanat 74, Asthma, Car Painters, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Spirometry, Toluene Diisocynate 75
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Oto Boyacılarının Pumoner Etkilenmelerinin Araştırılması: Bu çalışmada; oto boyacılarının solunum sistemi etkilenmelerinin araştırılması Ankara Şaşmaz Oto Sanayi Sitesinde çalışan 47 oto boyacı ile 52 kontrol arasında yapıldı. Araştırmaya katılanlara uygulanan anket ve fizik muayeneden sonra sabah ve akşam solunum fonksiyon testleri ölçüldü. Ayrıca boyacılarda boyaya başlamadan hemen önce ve sonra tekrarlanan ölçümler fırın ve dükkan olmak üzere 2 ayrı grupta yapıldı. Boya yapılan ortamda toluen konsantrasyonu dükkanlarda (51 + 14.2 lppm) fırınlardan (24.4 + 6.04 ppm) yüksek ölçüldü. Boyacılarda astım prevalansı %19.75, KOAH ise %34.04 olarak bulundu. Boyacılarda öksürük, balgam, nefes darlığı, hışırtılı solunum, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk gibi semptomla anlamlı derecede yüksek idi. Çalışmamızda boyacılarda ölçülen solunum fonksiyon testleri'inde kontrol grubuna göre sabah FEV% 'si ve akşam FEV%, PEF, FEFo/o25_75 75değerleri düşük; FVC aynı bulundu. Boya öncesi ve sonrası ölçümlerde fırınlarda FVC, FEVl,dükkanlarda FVC, FEVİ, PEF, FEFo/o25.75 değerleri boya öncesine göre düşük bulundu. Boyacılarda kontrollere göre tam kan sayımlarında WBC anlamlı derecede yüksek, HGB, MCH, MCHC, PLT değerleri anlamlı derecede düşük; idrarda hippürik asit miktarı yüksek ve SGOTve SGPT değerlerinde fark yoktu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Pulmonary Findings On Car Painters In this study, we investigated the pulmonary side effects of car painting on 47 car painters and 52 controls at a industry complex in Ankara We performed a questionnare, physical examination and performed lung function tests (LFT),in the morning and in the evening We divided car painters in to two groups, the one's working in the painting chamber and the one's working in the painting shops. We performed LFT to these groups before and after painting. Toluene concentration in the working environment was found higher in painting shops than in the painting chambers. Asthma prevalence was found as %19.75, and COPD prevalence was found as %34.04 in the car painters Symptoms like cough, sputum production, shortness of breath, headache, inability to sleep, tiredness, were statistically significantly higher in the car painters than in the controls. In our study,in LFT parameters morning FEV%, evening FEV%, PEF, FEFo/,25.75 results were lower in the car painters than control. FVC results were the same. After painting FVC, FEV1 results were found lower than before painting results in the painting chamber. In the painting shops, after painting FVC, FEV1, PEF, FEFy^.^ results were found lower than before painting. In the car painters complete blood counts were done. WBC counts were found statistically higher, and Hb, MCH, MCHC; PLT counts were statistically lower. The amounts of hippurik acid in the urine were found higher than controls. Liver function tests (SGOT, SGPT) were not different from control.