Yeni Zelanda Tavşanı'nın (Oryctologus Cuniculus L.) baş, boyun, önbacak ve göğüs boşluğunda yer alan lenf düğümleri ve büyük lenf kanallarının makroanatomik ve subgros incelenmesi
Macro-anatomic and subgros investigations on the lymph noodles and large lymph canals of the head, neck, forelimb and cavum thoracis in New Zealand Rabbits
- Tez No: 80102
- Danışmanlar: PROF. DR. R. MERİH HAZIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Lenf Düğümü, Tavşan Ductus thoracicus, Ductus trachealis, Anatomy, Lymph Nodes, Rabbit Ductus thoracicus, Ductus trachealis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
77 ÖZET Yeni Zelanda Tavşanı'nın (Oryctolagus cuniculus I.) Baş, Boyun, Önbacak ve Göğüs Boşluğunda Yer Alan Lenf düğümleri ve Büyük Lenf Kanallarının Makro-Anatomik ve Subgros İncelenmesi. Bu çalışmada Yeni Zelanda Tavşanının baş, boyun, önbacak ve göğüs boşluğunda yer alan lenf düğümleri ve büyük lenf kanalları makro-anatomik ve subgros olarak incelendi. Araştırmada 62 adet ergin Yeni Zelanda Tavşanı kullanıldı. Çalışmanın sonucunda aşağıdaki noktalar saptandı. Yeşil renkli Rotring çini mürekkebi ile lenf düğümlerinin boyanmasında en iyi sonuç 1/15 oranında serum fizyolojikle hazırlanan solüsyonun 0,5 cc lik miktarının subcutan enjeksiyonu ile elde edilir. Enjeksiyondan bir hafta sonra regioner lenf düğümleri boyanır. Evans blue ile lenf düğümlerinin boyanmasında ise en iyi sonuç, % 2 lik serum fizyolojik solüsyonun 0,025 cc lik miktarının subcutan enjeksiyonu ile elde edilir. Bu solüsyonla da enjeksiyondan bir hafta sonra regioner lenf düğümleri boyanır. Ln. parotideus caudalis, cartilago auricularis'in üzerinde v. auricularis caudalis'in cranial'inde bulunur. Lnn. mandibulares rostrales, v. facialis ile v. submentalis arasında gl. mandibularis'in ventral'inde sabit olarak bulunan lenf düğümü ile bunun önünde her zaman saptanamayan ikinci bir lenf düğümünden ibarettir. Ln. retropharyngeus, larynx hizasında ve m. sternocephalicus ile m. longus capitis arasında bulunur. Boyunda bulunan en büyük lenf daman olan ductus trachealis'i İn. retropharyngeus'un efferent lenf damarı oluşturur. Bu lenf damarı a. carotis communis, n. vagus ve v. thoracica intema'ya paralel olarak apertura thoracis cranialis'e doğru seyreder. Vena jugulahs extema'nin, v. facialis ile birleştiği noktada v. facialis'in ventral'inde İn. cervicalis superficialis bulunur.78 Boynun orta 1/3 ünde bulunan İn. cervicalis profundus'un medial'inde m. sternohyoideus, lateral'inde ise a. carotis communis yer alır. Lnn. axillares proprii'nin sağ ve sol taraftaki sayılan ve büyüklükleri farklı olabilir. Tek ve büyük lenf düğümünün yerinde birden fazla lenf düğümü bulunduğunda lenf düğümlerinin boyutları küçülür, bunların toplam boyutları tek ve büyük lenf düğümünün boyutlarına eşittir. Lnn. axillares accessorii, m. cutaneus trunci ile m. pectoralis ascendens arasında v. thoracica lateralis'in medial'ine paralel, yağ dokusu içine gömülü olarak yer alır. Ln. infraspinatus, v. thoracodorsalis'in ventral'ine m. deltoideus'un pars spinalis'i ile m. triceps brachii arasında sabit olarak bulunur. Lnn. intercostales, sol tarafta 5.-10. os costale'nin iç yüzünde articulatio capitis costae düzeyinde, bazen de sağ tarafta 9. ve 10. os costale'nin aynı bölgesinde bulunur. Lnn. stemales craniales, arcus costalis ve processus xiphoideus arasında, a. et v. thoracica interna'nın medial'inde sabit olan ve cavum thoracis içinde pleura parietalis ile lig. sternopericardiacum arasında sabit olmayan lenf düğümleri şeklinde görülür. Ln. mediastinalis caudalis, cavum thoracis içerisinde diaphragma'nın crus'ları arasında 11-12. vertebrae thoracicae düzeyinde aorta thoracica ile esophagus arasında vertikal konumda yer alır. Ln. tracheobronchialis dexter, v. azygos'un v. cava cranialis dexter'e açıldığı noktanın cranial'inde v. cava cranialis dexter ile trachea arasındadır. Ln. tracheobronchialis sinister aorta thoracica ile v. cava cranialis sinister arasında truncus pulmonalis'in dorsal'inde trachea'nın sol tarafına temas halinde bulunur.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY Macro-Anatomic and Subgros Investigations on the Lymph Noodles and Large Lymph Canals of the Head, Neck, Forelimb and Cavum Thoracis in New Zealand Rabbits. In this study, lymph nodes and large lymph canals located in head, neck, forelimb and chest of New Zealand rabbits were investigated macro- anatomically and subgrossly. For this purpose, 62 mature New Zealand rabbits were used. At the end of the study, aspects listed below were determined. The best results in the staining of lymph nodes, with the aid of green- colored Indian ink, are achieved by the subcutaneous injection of 0,05 ml dye, diluted 1/15 with physiological saline. One week after the injection, regional lymph nodes are stained. On the other hand, the best results in the staining of lymph nodes, with the aid of Evans blue, are achieved by the subcutaneous injection of 0,025 ml %2 dye. Similarly, one week after the injection, regional lymph nodes are stained. Ln. parotideus caudalis is situated over cartilago auricularis and at the cranial of v. auricularis caudalis. Lnn. mandibulares caudales are composed of a permanent lymph node, located in the ventral region of gl. mandibularis between v. facialis and v. submentalis, and of an additional lymph node in front of it, which is not always detectable. Ln. retropharyngeus is located on the same level with larynx and between m. sternocephalicus and m. longus capitis. Ductus trachealis, the largest lymph vessel of neck region, is formed by the efferent vessel of In. retropharyngeus. This lymph vessel is directed towards apertura thoracis cranialis in parallel with a. carotis communis, n. vagus, and v. thoracica interna.80 At the intersection point of v. jugularis externa and v. facialis, In. cervicalis superficialis is located at the ventral of v. facialis. M. stemohyoideus and a. carotis communis are situated at the median and lateral of In. cervicalis profundus found in the 1/3 of the neck region, respectively. Numbers and sizes of Lnn. axillares proprii, may vary in right and left sides. When more than one lymph node is present in place of a single and large one, the sizes of these lymph nodes decrease but their total size still remains equal to that of a single and large lymph node. Lnn. axillares accessorii are located as embedded in lipoid tissue, in parallel to the medial of v. thoracica lateralis, between m. cutaneus trunci and m. pectoral is ascendens. Ln. infraspinatus is located permanently in the ventral of v. thoracodorsalis, between pars spinalis of m. deltoideus and m. triceps brachii. Lnn. intercostales are situated in the interior side of 5-1 0th os costale on the left hand side, at the same level with articulatio capitis costae, and sometimes in the same place on the right hand side about 9-1 0th os costale. Lnn. sternales craniales can be observed as stationary and mobile lymph nodes between arcus costalis and processus xiphoideus and at the median of arteria and vena thoracica interna, and between pleura parietalis and lig. stemopehcardiacum inside cavum thoracis, respectively. Ln. mediastinalis caudalis is located vertically between aorta thoracica and esophagus at the level of 11 -12th vertebrae thoracica between diaphragma cruses inside cavum thoracis. Ln. tracheobronchialis dexter is situated between v. cava cranialis dexter and trachea which is found in the cranial part the space where v. azygos opens into v. cava cranialis dexter. Ln. tracheobronchialis sinister is located in the left hand side of trachea, at the dorsal of truncus pulmonalis between aorta thoracica and v. cava cranialis sinister.